Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Policijske kamere otkrivaju sve grijehe. Nema više zasjeda, prate vas po gradu

Policija će brže doći do onih koji voze neispravna vozila te do vozača u bijegu
23. srpnja 2015. u 14:43 92 komentara 32256 prikaza
policijske kamere
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Deset najugroženijih lokacija u gradu od danas snimaju policijske kamere koje će “hvatati” brze vozače. Istodobno, neispravne i neregistrirane automobile provjerava posebna kamera koja se nalazi u policijskom vozilu. Riječ je o modernizaciji policije, koja će umjesto uobičajenih zasjeda sada koristiti te novitete i slike s 300 kamera koje joj je ustupio Grad Zagreb pa će vozače moći pratiti u stopu.

I represija i prevencija

– Kamere koje je postavio Grad pomažu nam pri rješavanju nekih događaja, dok snimanje na 10 spomenutih lokacija ima isključivo svrhu uhvatiti vozače koji brzo voze – kazao je Josip Mataia iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

Naglasio je da je riječ o deset lokacija, a pet kamera policija će premještati iz kutije u kutiju na razne lokacije bez prethodne obavijesti vozačima. Nove kamere snimaju u oba smjera, odnosno i u smjeru u kojem su okrenute i u suprotnom smjeru, a Mataia je kazao da im je svrha osim kažnjavanja i da djeluju preventivno na podsvijest vozača kako bi usporili. Napomenuo je i kako su u tu akciju krenuli jer su velike brzine još uvijek jedan od najčešćih prekršaja u prometu i da upravo one kumuju svakoj drugoj smrti u prometnim nesrećama.

– Kamere će snimati one vozače koji voze 10 kilometara brže od dopuštene brzine, a vlasnik vozila dobit će za nekoliko dana na kućnu adresu obavijest u kojoj će se tražiti ime osobe koja je vozila automobil kako bi policija mogla kazniti vozača koji je počinio prekršaj – objasnio je Mataia. Cijena je jedne kamere 250 tisuća kuna, a kućišta na koje se postavlja 31 tisuću kuna.

Drugo tehničko rješenje koje bi gradske ulice trebalo učiniti sigurnijim su kamere u vozilu prometne policije, koja trenutačno ima samo jedno takvo vozilo. Riječ je o kamerama koje automatski tijekom vožnje ulicama skeniraju registarske oznake automobila. Uređaj skenira svako vozilo koje susretne, a podatke izbacuje samo za vozila koja nisu registrirana, nemaju plaćeno osiguranje, obavljen tehnički pregled te ako vlasnik vozila ima zabranu upravljanja ili ako se traga za njim ili vozilom.

Razlozi traganja mogu biti razni, od sudjelovanja u prometnim nesrećama, bijegu ili nekom drugom kaznenom djelu – kazao je Neven Pausić iz mobilne jedinice prometne policije.

Uvijek iste isprike

Sam uređaj, pojasnio je, funkcionira tako da nakon nekoliko sekundi računalo prema registarskoj oznaci vozila provjeri sve podatke, a kod problematičnih tonski upozori policajce da imaju slučaj.

Tako će se, kažu u policiji, moći provjeriti znatno više vozila nego dosadašnjim klasičnim kontrolama.

– Većina vozača koje zaustavimo zbog isteka police osiguranja automobila ili prometne dozvole pravda se da su upravo krenuli na tehnički ili da su se samo malo provezli automobilom da ne zahrđa – kažu u policiji.

>> Na ovim lokacijama bit će nove policijske kamere na području Zagreba

Lokacije kamera

Slavonska av. – M. Sachsa akamera se nalazi između kolnika Ulica Dubrava-II.

Poljanice - neposredno prije križanja u smjeru istok-zapad

Avenija Marina Držića -  ispred petlje sa Slavonskom avenijom

Aleja Bologne - u smjeru zapada

Aleja Bologne  - u smjeru istoka

Zagrebačka obilaznica A3 - na 34. kilometru u smjeru zapada

Slavonska avenija - na ulazu u podvožnjak ispod Savske u smjeru zapad

Žerjavinec, Omladinska ulica kod kb 8  - smjer istok

Čeglje D1 - ispred kb 12

Pavučnjak D1  - ispred kb 59

Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • Deleted user:

    Limena kutija 31 000 kn!

  • gismund:

    SDP nas je pretvorio u pravu policijsku državu, jezivo!!!!!

  • stream:

    Ma nećete vi tatine sinovi smijeti pitati niti kako se zovu a kamoli ih kazniti.