Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24 sata nadzora

Na ovim lokacijama bit će nove policijske kamere na području Zagreba

kamere
Foto: Vecernji.hr
02.02.2015.
u 19:00

MUP nabavlja 15 radara s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za nabavku fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Ovi će uređaji u funkciji biti 24 sata dnevno, a bit će postavljeni duž prometnica u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Oprez, snima se

Oprema za koju će policija iz Nacionalnog programa za sigurnosti prometa na cestama izdvojiti 5,280.000 kuna (bez PDV-a) mora imati i digitalnu kameru ili fotoaparat za snimanje i danju i noću. Natječajem je propisano da fotografije i podaci s uređaja moraju biti zaštićeni od neovlaštenog kopiranja, pregledavanja i brisanja, bilo na terenu, bilo kod naknadne obrade u postaji.

Oprema za nadzor brizne i čitanje registarskih oznaka bit će postavljena uglavnom na stupovima javne rasvjete i to u ormarićima otpornima na metke, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića moraju imati protuprovalnu bravu. Iako se u natječaju navodi 30 lokacija (u svakoj regiji po deset) na kojima će se nalaziti uređaji za nadzor, MUP će nabaviti 15 kamera koje će, ovisno o potrebi, seliti s lokacije na lokaciju. Tako vozači neće znati koji je od postavljenih ormarića pokraj kojeg se voze zapravo prazan pa za počinjeni prijestup neće morati platiti kaznu jer prekršaj nije pohranjen na memoriju računala radarskog uređaja.

Opremom koju nabavlja policija bit će nadzirana brzina vozila u najmanje dva vozna traka i u oba smjera, a minimalni raspon mjerenja brzine je od 30 do 250 kilometara na sat. U svakom ormariću bit će ugrađena oprema za bežičnu komunikaciju s računalnom mrežom Ministarstva unutarnjih poslova.

Kod odabira lokacija koje će se nadzirati, a o čemu će vozači biti obaviješteni prometnim znakom, MUP je uzeo u obzir statističke pokazatelje o učestalosti prometnih nesreća na tim dionicama cesta. U MUP-u se nadaju da će uvođenjem sustava nadzora brzine smanjiti i broj nesreća i prometnih prekršaja, kao što se to dogodilo na prometnicama u Splitu kada je ondje prije nekoliko godina postavljen ovakav nadzor.

Rok 90 dana

Osim što će im sustav za automatsko prepoznavanje registarskih pločica biti koristan alat u povezivanju prekršaja i krivca, ANPR će detektirati ostale "nedostatke" vozila, bilo da je za njima raspisana potraga jer su ukradena ili su sudjelovala u prometnoj nesreći, bilo da je riječ o neregistriranim vozilima. Jedan od uvjeta koji moraju ispunjavati ponuđači opreme jest i taj da se na fotografiji jasno može iščitati registarska oznaka vozila snimljenog u prekršaju.

Ponude za natječaj raspisan lanjskog prosinca primaju se do 25. veljače, od kada će u roku od 45 dana MUP odlučiti tko će dobiti ovaj posao. Ponuđač s kojim MUP sklopi ugovor ima rok od 90 dana isporučiti i ugraditi opremu. Na zagrebačkim i cestama u Rijeci i okolici te u Osijeku i mjestima koja su od njega udaljena sedamdesetak kilometara vozači će, ako nisu i prije bili oprezni, tada zacijelo biti oprezniji za volanom.

>> Radar za mobitele: Otkrivaju vozačeve razgovore i SMS poruke

Komentara 41

QW
qwas33333
19:53 02.02.2015.

tatin sinčić će sredit da kamera zaboravi njegovo divljanje, a ja ću platit svojih 12 km/h viška.

RB
rbedenik
20:23 02.02.2015.

Poštovani, zašto ne montirate radare na relaciji velika mlaka-velika gorica. Tako bi snimili svoje djelatnike koji jure sa audijima a6 kada idu na aerodrom. Naravno oni su nedodirljivi a jadnim građanima ćete samo slati kazne. Sram vas bilo.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:06 02.02.2015.

Vozači nebuju znali koji je ormarić prazan pa nebuju morali platit kaznu jer prekršaj ni pohranjen.....more li mi tko ovo pojasnit ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije