Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAVLE KALINIĆ

Potres od 6,3 stupnja u Zagrebu bi usmrtio 3000 i ranio 15.000 ljudi

\'24.09.2010., Zagreb - Centar za izvanredna stanja grada Zagreba, predsjednik ureda Pavle Kalinic. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/Pixsell
11.11.2010.
u 21:16

Kalinićev ured planira nabavu još dva seizmografa, a pripremaju i letke o zaštiti od potresa.

Hrvatska nema nikakav plan za zaštitu i spašavanje u hitnim situacijama - zaključak je konferencije za novinare Ureda za upravljanje hitnim situacijama, na kojoj je pročelnik gradskog ureda Pavle Kalinić u stilu “dok mi djelujemo, svi drugi spavaju” prozvao sve institucije, kao i sve vlade od ‘90. do danas.

– Ova država nije u stanju riješiti jedan kamen – zaključuje Kalinić, aludirajući na nedavni odron na cesti Makarska-Vrgorac, s koje još nisu uklonjene odlomljene stijene.

Unatoč smanjenju proračuna za 2011. godinu (1,2 posto), njegov ured planira nabavu još dva seizmografa, pa će ih Zagreb imati ukupno šest, čime će grad, ističu u Uredu, biti sigurniji od potresa. Za građane pripremaju i letke o zaštiti od potresa. Usto, planira se nabava opreme za izobrazbu za spašavanje iz ruševina (2 vibraskopa i 2 vibrafona), a cilj im je, kažu, u svakoj gradskoj četvrti imati tim od 11 vatrogasaca osposobljenih za spašavanje iz ruševina.

– Naša je uloga da, kad se nešto dogodi, brzo reagiramo i što prije dovedemo život u normalu – kaže Kalinić, upozoravajući pritom na brojne prepreke, uz ostale, i na nedostatak heliodroma; od svih zagrebačkih bolnica ima ga samo - Nova bolnica. U slučaju potresa od 6,3 stupnja po Richteru, u Zagrebu se procjenjuje oko 3000 mrtvih i 15.000 ranjenih. Određeno je već i nekoliko lokacija koje bi služile kao - masovne grobnice.

Komentara 31

Avatar netstoper
netstoper
22:01 11.11.2010.

Zna li se, koji dijelovi Zagreba mogu pretrpjeti najveća rušenja i urušavanja , s obzirom na lokalitet i način gradnje...???

LU
Lujo123
21:57 11.11.2010.

Budući da su ovi naši političari, suci, policajci itd. gori od svakog potresa i elementarne nepogode bi li se njih moglo pospremiti u te grobnice, pa da se Hrvatska spasi?

SN
sneacker
23:16 11.11.2010.

Pitao bih ovog nepismenog Kalinica kako ce to grad biti sigurniji od potresa zbog seizmografa? Da li on uopce zna sto je to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije