Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednja škola Jastrebarsko

Postat će uspješniji majstori s praksom u školskoj radionici

03.06.2015., Jastrebarsko - U srednjoj skoli Jastrebarsko otvorena je nova ucionica za prakticnu nastavu koju ce koristiti ucenici koji se obrazuju za zanimanja automehanicara, vodoinstalatera te instalatera grijanja i klimatizacije.  Photo: Borna Filic/P
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
05.06.2015.
u 15:00

Radionicu vrijednu 350.000 kuna će koristiti budući automehaničari, vodoinstalateri te instalateri.

Učenici Srednje škole Jastrebarsko koji se školuju za strojarska zanimanja dosad su u školi o svojoj struci mogli učiti samo iz knjiga, a praksu su obavljali isključivo kod obrtnika. Naime, ustanova s ukupno 475 učenika, od čega 226 gimnazijalaca, 118 ekonomista, 74 prodavača i 57 strojara, nije imala niti jednu radionicu za praktičnu nastavu za tri strojarska smjera. Stoga budući automehaničari, vodoinstalateri te instalateri grijanja i klimatizacije uopće nisu slušali praktične predmete i snalazili su se kako su znali. No, zahvaljujući 350.000 kuna vrijednoj investiciji Grada, Županije i škole, učenici su napokon dobili radionicu, a opremom su oduševljeni.

Imali samo teoriju

– Dosad smo u školi učili samo teoriju pa smo to nekako sami morali povezivati s praksom kod obrtnika gdje radimo. Ovo će nam jako olakšati rad izvan škole i izlazak na tržište rada – rekli su učenici Marko Đipalo i Luka Pavlić, budući automehaničari, koji su već na otvorenju radionice demonstrirali kako se režu i spajaju cijevi. I ostali su učenici odmah krenuli s proučavanjem alata poput čekića, bušilica i turpija. Njihova profesorica koja će voditi novouvedenu praktičnu nastavu, Ines Brlek, objasnila je, pak, da će sada, kada im se mogu uživo pokazati primjeri, učenici puno lakše shvatiti i teoriju.

– Ova će se učionica koristiti, prije svega, za ručnu obradu u 1. i 2. razredu, što uključuje turpijanje, urezivanje navoja, rezanje lima... – rekla je profesorica Brlek, a ravnateljica škole Đurđica Lončarić objasnila je koliko je ovakva investicija važna.

– Još od 1991., kada smo se uselili u novu zgradu, nismo uspjeli pronaći dosta sredstava, ali niti adekvatan prostor za radionicu. Ipak, sada smo je smjestili u prostor stare kotlovnice koji smo obnovili – rekla je ravnateljica te objasnila da je u financiranju projekta sudjelovala Zagrebačka županija s 270.000 kuna, Grad Jastrebarsko s 30.000 kuna te sama škola s 50.000 kuna.

– Nadam se da će modernizacija povećati interes kod novih učenika te da će mladi prepoznati vrijednost strojarske i obrtničke struke – poručila je ravnateljica na otvaranju radionice u srijedu.

Za konkurentnost

Otvorenju su prisustvovali i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Jaske Zvonimir Novosel koji je napomenuo da treba pozdraviti svako ulaganje u školstvo.

– Kad dobiju svjedodžbu nakon završene srednje škole, mladi moraju biti spremni za rješavanje konkretnih problema na terenu. Jedino tako mogu biti konkurentni na tržištu rada i zato je važno imati radionice za praktičnu nastavu – objasnio je Kožić te napomenuo kako je jedan od glavnih ciljeva županije ulagati u obrazovanje mladih. Također, podsjetio je kako se u zadnjih 10 godina samo u Jasku uložilo više od 40 milijuna kuna za kapitalnu izgradnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije