Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Poslovna zgrada A-klase niknut će uza Zagrebačku aveniju

savska opatovina
02.11.2011.
u 08:45

Stimar d.o.o., koji je raspisao natječaj, traži arhitektonski zanimljive zgrade bez mana, objasnio je direktor tvrtke.

Velika “ledina” između Zagrebačke avenije, Savske Opatovine i Svilkovića, u blizini trgovačkog centra City Center One, mogla bi postati novi moderan poslovni centar. Nedavno je za tu lokaciju objavljen javni urbanističko-arhitektonski natječaj, a na toj se parceli, veličine 2,39 hektara, prema urbanističkom planu uređenja, mogu graditi pretežno poslovne zgrade. Gradit će se i benzinska postaja uza Zagrebačku aveniju, za koju već postoji lokacijska dozvola.

Jedna ili više zgrada

Iako je natječaj tek raspisan, konture potencijalnog investicijskog projekta daju se naslutiti. Kako je objasnio Stipan Marović, direktor tvrtke Stimar d.o.o., koja je organizator i provoditelj natječaja, uz uvjete koje parafira Grad (UPU i Program za natječaj), provoditelj inzistira i na dodatnima.

U prvom redu to je kvaliteta buduće poslovne zgrade ili više njih. Moraju biti arhitektonski zanimljive. Traže se poslovne zgrade A-kategorije, građevinski gledano zgrade bez mana, ali i s brzim liftovima, kafićima i restoranima, luksuznim prostorijama za sastanke i raskošnim predvorjem...

– U ovoj krizi, koja neće proći brzo, javnost i tržište pozitivno će valorizirati samo ono što je vrhunski i kvalitetno, no to je i dobro jer će se '‘kristalizirati'' koja je gradnja u Zagrebu poludivlja ili divlja. Naš je stav da je sve drugo upitno ili riskantno – utvrdio je Marović.

Elementi zelene gradnje

Arhitekti su dobili niz naputaka pa prilikom projektiranja moraju razmišljati i o zaštiti zelenog pojasa ne bi li sagrađeni objekti mogli funkcionirati, ali i zadovoljiti faktore za postizanje energetske učinkovitosti.

– Savjetujemo investitorima da ugrade elemente zelene gradnje – dodaje Stipan Marović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije