Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gastronomski hit

Poslastica sa sirovom ribom i rižom sve je draža Zagrepčanima

Sushi barovi Zagreb
Foto: Jakov Novak
1/5
28.05.2014.
u 16:34

U Zagrebu se najviše jede sushi od lososa – kažu nam poznavatelji. U gradu je 5 sushi barova, s tim da se u Akamaru i Takenoku uz sushi nude i drugi japanski specijaliteti. Za sushi su specijalizirani Manzoku sushi bar u Gajevoj, Binimoto sushi u Teslinoj i Radničkoj te Ginger sushi u Masarykovoj

Hrvati vole pečenu hranu. Od kotlovine do srdela na gradelama, nema jela koje malo žara ne može poboljšati. Ipak, u centru Zagreba u posljednje vrijeme otvoreno je nekoliko restorana koji promoviraju drugačiju filozofiju prehrane, onu istočnjačku, a Zagrepčani su je prihvatili. Sushi barovi postali su gastronomski hit.

– Otvoreni smo šest godina. Na početku smo imali veliki posjet, potom je zainteresiranost splasnula, da bi sada sushi opet ušao u modu. Promijenila se percepcija ljudi da se od toga ne može najesti, stav prema sirovoj hrani, a i ulaskom u EU lakše se dolazi do namirnica – objašnjava Davor Mezak, voditelj Manzoku sushi bara u Gajevoj ulici.

Foto: Jakov Novak

Sushi je bio način konzerviranja ribe u Kini i Japanu, da bi kasnije postao poslastica. Priprema se od komada sirove ribe ili plodova mora i riže s uljem, soli i šećerom koji se koristi kao vezivo. Servira se u malim komadima i jede štapićima uz klice, wasabi ili sojin umak.

Sushi se jede u sitnim zalogajima, polako, a neobrađena riba i riža bogate su zdravim tvarima. Prije sam radio u brzoj prehrani, a kada sam prešao ovdje, oduševio sam se interesom građana i hranom. U nekoliko mjeseci poboljšala mi se krvna slika i smršavio sam pohvalio se Tomislav Barić, voditelj restorana Binimoto sushi koji je otvoren na Radničkoj cesti i u Teslinoj.

Sushi se priprema svaki dan svjež, a najbolje ga je pojesti unutar šest sati. U restoranima mu je cijena od 25 do 100 kuna, ovisno o sastojcima. Za dobar sushi potrebno je nekoliko godina vježbe.
Najvažnija je riža. Dobar je kuhar onaj koji zna dobro skuhati rižu. Balans okusa u sushiju ključan je za njegovu kvalitetu – otkriva Zvonimir Dubrović, vlasnik Ginger sushija u Masarykovoj.

U Zagrebu se najviše jede sushi od lososa, koji potječe iz Norveške. Popularan je u Kaliforniji, a miješanjem kulinarskih utjecaja došao je i do nas. Možda i Zagreb sad ostavi trag u tom tradicionalnom japanskom jelu.

Komentara 2

DU
Deleted user
18:55 28.05.2014.

dimnjačari najbolje kuhaju

KP
koraljka.polacek
10:57 18.06.2014.

A one mlade tune što se love i uzgajaju, npr. na Ugljanu? Idu na japansko tržište. Dakle osiromašujemo vlastito more jer nemamo dobre zakone za zaštitu vlastite ribe, i plaćamo tuđu. Dajemo novac, more, ribu, možda i zdravlje. Btw. velikee koče bacaju do 40% ulova koji nije iskoristiv, tako stradavaju morske kornjače, dupini, kitovi, rakovi i drugi.. mora ostaju prazna, čak i naši dupini sve češće prate koče i kradu iz mreža (pritom i ugibaju od gušenja) jer je ribe sve manje. zar smo zaista takvi nepametni pomodari?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije