Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Gorica

Popisali čardake u Mraclinu i Okuju, cilj ih je očuvati

turopolje
Muzej Turopolja
10.03.2015.
u 12:00

Grad Velika Gorica pokrenuo je projekt kako bi sačuvao tradicijske kuće, uglavnom čardake, od propadanja

Kako bi ih sačuvali od propadanja, Grad Velika Gorica odlučio je drvene kuće toga kraja, nastale uglavnom krajem 19. i početkom 20. stoljeća, popisati u sklopu Projekta dokumentiranja tradicijske arhitekture.

Prvi dio višegodišnjeg projekta odradili su u 2014. godini, a jučer su predstavili rezultate. Snimili su i dokumentirali dvadeset objekata tradicijske arhitekture, uglavnom čardaka, u Mraclinu i Okuju, te popisali i vrijeme gradnje, graditelja, opis kuće, materijal, položaj...

- Cilj projekta je identificirati tradicijsku arhitekturu u prostoru, dokumentirati građevinsko stanje i procijeniti kulturno-povijesnu vrijednost evidentiranih objekata te izraditi sustav mjera zaštite kojima će se osigurati njihova održivost - kažu iz Grada Velika Gorica. Za dokumentiranje su zaslužni Maja Ergović, dipl. etnolog, Damir Kremenić zadužen za arhitektonsko snimanje objekata te fotograf Željko Ljubek, dok će Konzervatorski odjel u Zagrebu i Upravni odjel za društvene djelatnosti, na kojima je organizacija projekta, nakon valorizacije snimljenih kuća u okolici Velike Gorice izraditi prijedlog mjera zaštite.

Ove godine nastavlja se dokumentiranje na drugim lokacijama.

Komentara 1

CV
cvor276
09:45 11.03.2015.

Tek sada su te hrastove kuće osuđene na propadanje i trulenje. Vlasnici ih više ne mogu prodati , novca za uređenje nemaju niti vlasnici a bogami niti grad. Prema tome kuće će se održavati dok se same ne sruše. Istata stvar se desila u Dugom Selu gdje je prekrasna hrastova kuća potpuno propala jer su vlasti zabranile njezino premještanje. Moj prijedlog je se dozvoli premještanje kuće ali uz uvjet da ona ostane u izvornom obliku i to isključivo na području Turopolja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije