Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ponovno srušen Zid boli

* Kome to smeta? Žalosno je da ćemo ispred simbolike hrvatske slobode u vlastitoj državi morati stražariti, govorili su ogorčeni prolaznici tijekom očevida * Drugo rušenje u svega desetak dana moglo bi ubrzati realizaciju ideje o premještanju spomenika žrtvama Domovinskog rata na Mirogoj
23. prosinca 2002. u 00:00 147 prikaza

Tridesetak cigli Zida boli u Selskoj ulici srušene su jučer između 19.40 i 20 sati. Zasad nepoznati počinitelj u razmaku od desetak dana ponovio je vandalski čin četvorice SFOR-ovih vojnika. Ogorčeni susjedi, koji nisu uspjeli vidjeti počinitelje, za ponovno rušenje optužuju pijane prolaznike.

- Imam dvije cigle, za dva brata, na tom zidu. Ne znam zašto nekima smeta uspomena na sve one koji su dali život za domovinu. Išao sam u dućan oko 19.30 sati i dok sam se vraćao, zid je još bio čitav. Kada sam u 20 sati slučajno pogledao kroz prozor, vidio sam srušene cigle - rekao je vidno uzrujan Ante Bošković, koji je o nemilom događaju obavijestio policiju.

Na poprište događaja ubrzo je stigla policija i desetak stanara i slučajnih prolaznika.

O načinu na koji je zid srušen i o broju počinitelja od policije sinoć nismo uspjeli ništa saznati jer je očevid bio u tijeku. Neslužbeno smo tek doznali kako je do rušenja cigli, od kojih je nekoliko razbijeno, došlo nasilnim djelovanjem.

- Kome to smeta? Žalosno je da ćemo ispred simbolike hrvatske slobode u vlastitoj državi morati stražariti. Da smo ih barem uhvatili na djelu - govorili su ogorčeni prolaznici tijekom očevida.

Drugo rušenje Zida boli u samo desetak dana moglo bi ubrzati realizaciju ideje o premještanju spomenika žrtvama Domovinskog rata na Mirogoj. Prema izjavama susjeda, sinoćnji incident, kao i onaj od 9. prosinca kada su zid srušila četvorica vojnika SFOR-a, nije usamljen.

- Svako malo netko sruši par cigli. Tome bi trebalo stati na kraj! Vlasti moraju intervenirati, ali najprije treba pronaći krivca - kazao je A. Bošković.

Mato Rajić, Zoran Turković

više

SFOR poriče sudjelovanje u nemilom događaju

Na mjestu gdje je Zid boli srušen ubrzo nakon policije pojavili su se pripadnici SFOR-a.

- Jamčim da nitko iz SFOR-ove baze ovaj put nije kriv za rušenje vaše svetinje. U potpunosti priznajemo odgovornost za prošlo rušenje. To je strašan čin i suosjećamo sa svima kojima je spomenik svetinja. Svi u bazi su zgroženi ovim postupkom - rekao je Rubin Pankl, zapovjednik opskrbe SFOR-ove baze, te dodao kako će nakon policijskog očevida pripadnici baze pomoći popraviti Zid boli. (Ma. R., Zo. T.)

SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja