Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez kažnjavanja

Policija upozorava nesavjesne bicikliste na prometna pravila

bicikl
Marko Lukunic/PIXSELL
28.03.2012.
u 14:47

Iz policije također navode da će se i idućih dana provoditi preventivne mjere nadzora biciklista kao sudionika u prometu, čije se masovnije kretanje upravo očekuje s lijepim vremenom

Dvije policijske zagrebačke postaje s prometnim jedinicama počele su upozoravati bicikliste u Zagrebu na obvezno poštovanje prometnih propisa. Iako neki biciklisti prozivaju da su zbog nepoštovanja prometnih pravila, primjerice zbog vožnje na nogostupima, zaradili 300 kuna kazne, iz PUZ-a ove navode oštro opovrgavaju.

– Cilj naših djelatnika na terenu jest djelovati preventivno, a nikako kažnjavati sudionike u prometu. Ovih dana prometni policajci usmjereni su na upozoravanje biciklista o načinu ponašanja u prometu, što prije svega podrazumijeva prometovanje po bicilističkim stazama, a ne nogostupima – objasnili su iz PUZ-a.

Policija je upozoravala bicikliste i na obveznu vožnju desnom stranom kolnika, u dijelovima Zagreba gdje nema biciklističkih staza.

– Vožnja nogostupom ometa pješake, koji nas često traže da interveniramo – apelirali su djelatnici PUZ-a.

Ujedno podsjećaju kako nikakve kazne za nošenje kacige ne mogu biti ispisane, jer osim za djecu do 16 godina, one nisu zakonom propisane. No, kao mjera dodatne sigurnosti u prometu uvijek su dobro došle.

Iz policije također navode da će se i idućih dana provoditi preventivne mjere nadzora biciklista kao sudionika u prometu, čije se masovnije kretanje upravo očekuje s lijepim vremenom

Komentara 10

JA
james49
16:05 28.03.2012.

Članak 112. (1) Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. (2) Ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda ili motocikala kreću u skupini, dužni susu kretati se jedan iza drugoga. (3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

DA
Dadeaux
18:30 28.03.2012.

Mnogi biciklisti imaju kompleks više vrijednosti zbog toga što su odabrali zdrav i ekološki ispravan način prijevoza. Ali to ne znači da za njih prestaju vrijediti prometna pravila. Ne smiju ugrožavati pješake na nogostupu gurajući se među njih, a pogotovo ne smiju prelaziti zebru ne silazeći s bicikla. To ih dovodi u dvostruki prometni prekršaj - kao prvo, voze po zebri, što ne smije ni jedno prometno vozilo, a kao drugo, oduzimaju prednost automobilima. I još misle da su u pravu.

VI
Vito
07:32 30.03.2012.

Policija je upozoravala bicikliste i na obveznu vožnju desnom stranom kolnika Najgluplji dio zakona o sigurnosti prometa kojeg trba mijenjati po hitnom postupku... Zašto? Zato što budale od vozača uopće ne znaju gdje im je vozilo uprostoru pa tako moguogu biciklista zahvatiti ogledalom... Dokaz? Iako se ispod Miramarskog podvožnjaka mogu bez problema voziti \"reno trafic kobijem -furgonom\", mnogi samozvani vozači taj prolaz smatraju preuskim za svoje \"punte, \"smart\"ove, \"clie\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije