Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgorjela arhivska građa

Policija privela mladića zbog požara u HZZO-u: 'Teško je vjerovati da požari nisu povezani'

Požar u Zagrebu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
Autori: Petra Balija, Hina
30.04.2019.
u 11:49

– Većinu dokumenata digitaliziramo, no dio čuvamo samo u papirnatom obliku. Što smo izgubili, tek treba utvrditi – kazao je dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Požar u kojem je u ponedjeljak na dvjema lokacijama javnozdravstvene ustanove u Rockefellerovoj ulici izgorjela arhivska građa po prvim sumnjama izazvan je namjerno, no to će se tek utvrditi kriminalističkim istraživanjem na koje je priveden 25-godišnji muškarac.

Muškarac u dobi od 25 godina, koji se dovodi u vezu s tim događajem, doveden je u službene prostorije radi kriminalističkog istraživanja, izvijestila je u utorak zagrebačka policija.

Policijskim očevidom utvrđeno je da požar u Rockefellerovoj 2 najvjerojatnije izbio na način da je u zgradi na broju 2 u prostoriji za demineralizaciju vode otvorenim plamenom neutvrđenog izvora zapaljen ormar, a potom su u zgradi na broju 7 u prostoriji pomoćne arhive također otvorenim plamenom zapaljeni registratori na drvenim policama.

U zgradi na broju 7 Rockefellerove smješten je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dok se na broju 2 nalaze Epidemiološka ambulanta i Imunološki zavod.

Zagrebačka Javna vatrogasna postrojba zaprimila je u ponedjeljak u 4,51 sat obavijest o požaru na adresi Rockefellerova 2, gdje su gorjeli podrumski prostori u kojima se nalazi arhivska građa i uređaji za omekšavanje vode. Obilaskom podrumskih prostorija na adresi Rockefellerova 7 uočeno je da i tu gori arhivsko gradivo. U gašenju požara sudjelovao je 21 vatrogasac i šest vatrogasnih vozila.

U prostoriju koju HZJZ dijeli s Imunološkim zavodom u rekordnom roku uletio je zaštitar koji je gotovo odmah ugasio požar. Alarmirana je i centralna Javna vatrogasna postrojba u Savskoj, a ubrzo je stigao 21 vatrogasac u šest vozila. Prilikom boravka u Zavodu, pak, primijetili su dim iz zgrade u istoj ulici, no na kućnom broju 7. Brzom intervencijom i taj je požar ugašen. Srećom nitko nije stradao, no kako kažu u HZJZ-u, materijalna je šteta velika, a izgorjela je arhiva ureda ravnatelja, odnosno korespondencija s drugim institucijama u Hrvatskoj, poput Ministarstva zdravstva, te Europi i svijetu, a dio je i dokumentacija iz računovodstva.

– Većinu dokumenata digitaliziramo, no dio čuvamo samo u papirnatom obliku. Što smo izgubili, tek treba utvrditi – kazao je dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zbog požara, dodao je, neće biti nikakvih zastoja u radu, što je dogovorio s resornim ministrom Milanom Kujundžićem, koji je također obišao zgarišta. Na teren su izišli i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, ali i kriminalistička policija.

– Teško je vjerovati da su ta dva požara nepovezana – zaključio je ravnatelj Capak.

Video: Požar pivnice na Trešnjevci

Ključne riječi

Komentara 4

OB
ObrenM
15:47 30.04.2019.

Clanovi-spavaci-dobro placeni.

DO
dopizdilomi
13:47 30.04.2019.

Lako za to što su ga uhvatili i što je zapalio, ono bitno je tko mu je to rekao da napravi?

Avatar Grunf
Grunf
22:17 30.04.2019.

novinar NE ZNA razliku između HZZO-a i HZJZ-a. Nije bio u školi kad su se učile kratice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije