Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA MIR I DOBRO

Policija objavila video spotove u kojima upozorava na korištenje pirotehnike

Pirotehnička sredstva
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
27.12.2021.
u 21:30

Tijekom provedbe prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“ oduzeta su tri eksplozivna sredstva i 205 komada pirotehničkih sredstava.

Sada već tradicionalna akcija pod nazivom „Mir i dobro“ Ministarstva unutarnjih poslova koja je prvenstveno preventivnog karaktera započela je 15. prosinca 2021. godine i provoditi će se do 9. siječnja 2022. godine. Ove godine Policijska uprava zagrebačka u naredne blagdane kroz video spotove podsjeća na važnost sprječavanja nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava.

- Poučeni dosadašnjim iskustvom i ove godine potičemo građane na suzdržavanje od korištenja pirotehničkih sredstava čime se uvelike mogu spriječiti tragične posljedice. - kažu iz zagrebačke policije.

Pandemija koronavirusa smanjila je broj manifestacija, a samim time i prilika za upotrebu pirotehničkih sredstava. Za vrijeme prošlogodišnje akcije tako je zabilježeno 7 prekršaja i 16 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva

Tijekom provedbe prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“ oduzeta su tri eksplozivna sredstva i 205 komada pirotehničkih sredstava.

- Podsjećamo građane da je po Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja zabranjeno korištenje petardi i redenika kategorije F3. Od 2. siječnja ove godine, zabrana je proširena i na petarde i redenike  iz kategorije F2. - kažu iz PU Zagrebačke.

Također, ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina samo od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje Ministarstva. Njihova uporaba je dozvoljena građanima starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja.

Psi i petarde 15.01.2019., Karlovac - Psi i petarde. rPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Protiv korištenja pirotehnike ustale su i brojne udruge za zaštitu životinja koje su pozvale na potpunu zabranu korištenja petardi, a gradske vlasti pozvali su i na odustajanje od novogodišnjih vatrometa.

>> Pogledajte: Stablo se srušilo na automobil u Osijeku: Prvi snijeg ove zime pao je u gradu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije