Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Građani blokirali zgradu u koju će useliti Romi, policija privela deset osoba

Građani kažu da zgrada nije dostojna za život te da njihov otpor nema veze s tim što se u nju trebaju useliti romske obitelji
27. lipnja 2019. u 15:39 105 komentara 12068 prikaza
Stanovnici Petruševca blokirali ulaz u zgradu gdje se trebaju useliti Romi
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/11

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec blokirali su zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu.

Stojan Bogdan Policajac u Međimurju Rom sam, ali nisam zaslužio da me se gleda kao nekog tko krade i nema kulturu

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) Hini je potvrdila kako je interventna policija privela 10 građana jer su drugima onemogućili pristup stanovima koje su dobili na korištenje, a ulazak u stanove nisu dozvolili niti nadležnim osobama iz ureda Grada Zagreba.

Policijsko postupanje još uvijek je u tijeku.

 

Djelatnici Hitne pomoći rekli su Hini da su tijekom prosvjeda pregledali tri osobe, dok je jednoj pozlilo te je odvezena u bolnicu.

Stanovnici Petruševca protiv odluke Grada Zagreba o useljenju 29 socijalno ugroženih romskih obitelji prosvjedovali su i u ožujku ove godine, kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio da će se u zgrade useliti socijalno ugrožene obitelji.

Građani tvrde da još uvijek nije riješen prijenos vlasništva i da stanovi nisu u vlasništvu grada, već u vlasništvu privatnih osoba, piše N1.

Dodaju i da zgrada nije dostojna za život te da njihov otpor nema veze s tim što se u nju trebaju useliti romske obitelji. Kažu da zgrada ne zadovoljava ni sigurnosne standarde.

– Zaštitari već tri mjeseca čuvaju zgradu, danas je bio neprimjeren broj zaštitara, policije, interventne, temeljne. Neprimjereno je bilo što ukazivati koliko je ova zgrada neprimjerena za bilo koji oblik života – rekao je jedan od stanovnika Petruševca.

Prosvjed u Čakovcu 'Širenje diskriminacije' Tisuću Čakovčana prosvjedovalo zbog ponašanja Roma. Došlo i do incidenata

U Petruševcu je bila i Mirka Jozić iz Ureda gradonačelnika.

– Prema kupoprodajnom ugovoru iz 2003. godine ovo je imovina Grada Zagreba. Zagreb je opremio ovu zgradu. U Hrvatskoj, znate dobro, ima više izvanknjižnog nego knjižnog vlasništva, bitno je da ga možete dokazati. Ovo je u vlasništvu grada i sve je imovinski čisto – rekla je ona.

Stanovnici Petruševca početkom lipnja prosvjedovali su pred gradskom skupštinom, a trada su s transparentima dočekali Milana Bandića. Grad je zgrade u Novom Petruševcu na brojevima 6 i 8 kupio s namjerom da ih pretvori u Tehnološki park još prije 17 godina, no sada će u njih naseliti socijalno ugrožene obitelji.

Građani kažu da je snovni problem što svojom konstrukcijom i izvedbom zgrada nije pogodna za stanovanje bilo koga jer nema protupožarnih putova, a i budući stanovnici nemaju nikakve privatnosti jer moraju prolaziti preko uskog zajedničkog balkona i samim time kraj tuđih dnevnih boravaka da bi došli do svog stana.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • BornaZG74:

    nema tu rasizma....nema ravnopravnosti!!! ako su oni dobili besplatno, zasto svaka mlada osoba u rh nebi dobila besplatno?!

  • nik83:

    U Hrvatskoj najbolje biti pripadnik manjine ili migrant. Dobiješ besplatan smještaj i hranu, a država te plaća da pljuješ po njoj. Neprocjenjivo!

  • Kcro:

    I ja sam podstanar? Zasto ja nemam pravo na besplatan stan? Zato jer sam Hrvat pa ne mogu bit ugrozen. Ugrozen moze biti samo cigan ili srbin?