Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKCIJE I PREDAVANJA

Pogledajte što još donosi ovogodišnji ZagrebDox: Kako nadići banalnost stvarnosti?

Sve?ano je otvoren  ZagrebDox , me?unarodni festival dokumentarnog filma
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
16.04.2024.
u 11:05

U suradnji Restarta i ZagrebDoxa masterclassove će održati nagrađivani britanski redatelj Marc Isaacs te stručnjak za dokumentarni rod, Tue Steen Müller

Ovaj tjedan u Dokukinu KIC obilježit će jubilarno 20. izdanje ZagrebDoxa. Na ovom međunarodnom festivalu bit će prikazano preko stotinu filmova u više programskih sekcija. Osim projekcija u Dokukinu bit će održana i dva masterclassa u suradnji Restarta i ZagrebDoxa. Radi se o predavanjima nagrađivanog britanskog redatelja Marca Isaacsa  i stručnjaka za dokumentarni rod, Tuea Steena Müllera.

Ovaj četvrtak u 18 sati počinje masterclass naslovljen "Izvođenje stvarnosti i granice promatranja" koji će održati Marc Isaacs. – U njemu će pokazati kako je moguće nadići “banalnost” stvarnosti, one zabilježene kamerom, te ostvariti potencijal filma kao umjetničke forme, od sićušnih detalja do grandioznih gesti – poručuju organizatori te nastavljaju kako će predavanje popratiti projekcija filma za koji je Isaacs prije 16 godina osvojio Nagradu publike ZagrebDoxa, "Sve je bijelo u Barkingu". U njemu autor šarmantno i zabavno propituje predrasude i unaprijed stvorena mišljenja ljudi, povremeno podsjećajući na komedije Mikea Leigha.

U petak će se, pak, s početkom u 17 sati održati drugi masterclass Tuea Steena Müllera, naslovljen "Evo zašto volim dokumentarce"... Naime, Müller je jedan od najvećih stručnjaka za dokumentarni film koji objavljuje filmske kritike, bilješke i osvrte te radi kao konzultant za mnoge renomirane filmske festivale, škole i radionice, a u svom masterclassu dat će presjek recentne dokumentarne proizvodnje i sumirati nove tendencije na dokumentarističkoj sceni.

VEZANI ČLANCI:

Nakon predavanja uslijedit će prikazivanje još jednog filmskog naslova Marca Isaacsa, "Filmaševa kuća". Suočen s producentskim zahtjevom za kriminalom, seksom ili slavnim osobama u njegovom sljedećem filmu, redatelj kameru okreće prema vlastitom domu i ljudima koji se njima kreću: građevinarima, čistačici i beskućniku. Ulaz na oba predavanja je slobodan, a za filmske projekcije potrebno je kupiti kartu.

FOTO: Svečano otvoren jubilarni 20. Zagrebdox

Sve?ano je otvoren  ZagrebDox , me?unarodni festival dokumentarnog filma
1/17
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije