Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jubilarno 20. izdanje

ZagrebDox: Aktualni svjetski dokumentarci za prvi dan festivala

ZagrebDox
15.04.2024.
u 13:52

ZagrebDox nakon nedjeljnog otvorenja u ponedjeljak kreće 'punom parom' u svim dvoranama Kaptol Boutiqe Cinema u festivalski tjedan tijekom kojega će prikazati stotinjak recentnih i relevantnih dokumentaraca iz cijelog svijeta, uz popratne susrete i razgovore o filmovima.

Program će otvoriti u 14 sati besplatna projekcija filma Regionalne konkurencije "Kix" Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, 12-godišnja odiseja koja prati transformaciju dječaka od buntovna klinca s ulice u Budimpešti do razočaranog mladića.

U 15 sati slijedi izbor kratkih i srednjometražnih laureata vodećih dokumentarnih festivala u programu Festivalski hitovi. Tu su argentinsko-njemački film "U tom trenutku" Rite Pauls i Federica Luisa Tachelle koji je na IDFA-i slavio u kratkometražnoj konkurenciji, "Svilene niti" Michelle Keserwany i Noel Keserwany, berlinskim Zlatnim medvjedom nagrađen portret ženske solidarnosti,te "Ne komunističkoj kosi!" Boa Wanga o embargu na trgovinu kineskom kosom u 1960-ima. 

Istovremeno se u dvorani 5 u programu Moj naj Dox, realiziranom u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, može vidjeti dugometražni, eksperimentalno-dokumentarni debi Ognjena Glavonića "Dubina dva".

U 15,30 sati filmom "Zmajevi(ma) protiv demona" Camille Magid, o neobičnoj srednjoj školi u kojoj se cosplay koristi kao sredstvo suočavanja s problemima, započinje Teen Dox

Međunarodnu konkurenciju otvara u to vrijeme film "U retrovizoru" redatelja, ali i protagonista Macieka Hamele, volonterskog kombi-prijevoznika, samaritanca i ispovjednika generacija ukrajinskih civila u vrtlogu rata.

Od 16 sati "Potpuno povjerenje" kineske nezavisne redateljice nominirane za Emmy Jialing Zhang progovara o nadziranju, zastrašivanju i mučenju triju aktivistica, odnosno o političkoj zloupotrebi moći Big Date i AI-ja.

Nakon toga slijedi "Moj najgori neprijatelj" Mehrana Tamadona, performativno djelo koje žrtve iranskih zatvora nastoji postaviti u pozicije vlastitih mučitelja, te poetski "Hypermoon" u kojem se Mija Engberg osvrće na vlastitu prošlost.

Od 17,30 sati, kreću prvi ovogodišnji ZagrebDoxovi razgovori s autorima, a povod je novi film Igora Mirkovića "Lijepi i dragi ljudi" (Regionalna konkurencija) o slavnim milenijskim fotografijama Šime Strikomana i njegovim modelima iz malih mjesta na rubu Europe. 

Potom će publika moći razgovarati s Anom Hušman, koja se u filmu "Radije bih bila kamen",  uz pomoć višestrukih ekspozicija, obiteljskih arhiva i kombiniranja fotografije i videa osvrće na lička sjećanja, pripovijesti, krajeve i ljude, kao i s Katarinom Lukec koja se u filmu "Đe je kruva nema ni gladi"  bavi starosjediocima/povratnicima u sela oko Knina. Oba filma natječu se u Regionalnoj konkurenciji.

Film otvaranja "Nasmijana Gruzija" Luke Beradzea moći će se u programu Happy Dox vidjeti u 18 sati. Međunarodna konkurencija u 19 sati donosi "Sirenu" Eilifa Bremera Landsenda o kapetanici ribarskog broda i "Ovu ženu" Alana Zhanga, hibrid zbilje i fikcije o mladoj ženi, supruzi, majci i kćeri u društvu sputanom normama.

Prvi festivalski panel posvećen 'deepfake tehnologiji'. Panel „Deepfake tehnologija i doba sumnje“ u sklopu programa ZagrebDoXXL održat će se nakon projekcije filma "To nisam ja!" Sophie Compton i Reubena Hamlyna, koji prati potragu žrtve krivotvorene pornografije za odgovorima i pravdom u svijetu muškaraca-zlostavljača.

Regionalna konkurencija prikazuje film "Šutnja razuma" Kumjane Novakove, nagrađen na IDFA-i za režiju, o kolektivnom sjećanju na logore za silovanje u BiH.

Prvi film uvijek popularnog Glazbenog globusa ove je godine "Grandpa Guru" Silvija Mirošničenka o bendu Kultur Shock i njegovom frontmenu Srđanu Gini Jevđeviću, uz razgovor s autorom.

Od 20 sati slijedi Međunarodna konkurencija posvećena Rusko-ukrajinskom ratu, s filmom "Dječak" Vladimira Loginova, koji snimak mladoga vojnika u pozadini novogodišnje poslanice Vladimira Putina povezuje s iskustvom s bojišnice, te "Fotofobija" Ivana Ostrochovskog i Pavola Pekarčíka koja podzemni, bezvremenski i besciljni harkivski život dječaka suprotstavlja krvavom ratnom sukobu.

Prvi ovogodišnji Kontroverzni dox prikazuje u 21 sat film "Zalutala tijela" Eline Psykou o europskom „medicinskom turizmu“ abortusa, umjetne oplodnje i eutanazije, dok se u isto vrijeme prikazuje film Elvisa Lenića "Brod" posvećen Uljaniku nagrađen u Jihlavi.

Za kraj prvog dana najavljena je film "Priznanje" Paz Schwartz, koji traga za razumijevanjem i oprostom kroz prikaz kćeri zloglasnog palestinskog terorista, i "Pejsaž" Daniela Köttera, mozaik ratne i ekonomske devastacije i eksploatacije krajolika istočne Armenije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije