Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima 65.000 jedinica građe

Pogledajte kratki dokumentarni film o jednoj od najvećih arheoloških knjižnica u Hrvatskoj

16. Noć muzeja u zbog pandemije koronavirusa odvija se online
Luka Stanzl/PIXSELL
18.11.2021.
u 08:00

Film o dugoj i zanimljivoj povijesti knjižnice može pogledati na mrežnim stranicama muzeja ili direktno na njegovom Youtube kanalu.

Knjižnica Arheološkog muzeja u Zagrebu jedna je od najvećih u Hrvatskoj, a od samog je početka neodvojivi dio samog muzeja. Još 1846. godine, kad je otvoren u Opatičkoj ulici, bile su izložene i knjige koje su poklonjene Muzeju. Tako je i simbolično označen početak knjižnične djelatnosti.  Knjižnica Arheološkog muzeja u Zagrebu danas raspolaže s približno 65.000 jedinica knjižnične građe.

O dugoj i zanimljivoj povijesti knjižnice snimljen je i kratki dokumentarni film, koji se može pogledati na mrežnim stranicama muzeja ili direktno na Youtube kanalu Arheološkog muzeja u Zagrebu. A od osnutka knjižnica je doživjela brojne promjene prateći sudbinu muzeja. Tijekom desetljeća, pa i stoljeća, mijenjao se način vođenja inventarnih knjiga, a smještaj jedinica knjižnične građe morao se prilagođavati različitim prostorima. Kontinuiranim napretkom knjižničarske struke s vremenom se počela poklanjati veća pažnja očuvanju bogatog knjižničnog fonda, kao i stručnoj osposobljenosti knjižničara. Dolaskom suvremenog doba, knjižnica se informatizirala te se veći dio knjižničarskog posla danas obavlja pomoću računalnih programa.

Promjene lokacija Muzeja od Opatičke ulice, Demetrove, Akademijine palače na Zrinskom trgu i na kraju današnja adresa Trg Nikole Šubića Zrinskog imale su za posljedicu ne samo premještanje knjiga već i dijeljenje knjiga između sljedbenika Narodnog muzeja. Inventarne knjige kontinuirano se vode od početka rada Muzeja do danas, a njen fond do danas se neprestano samo obogaćuje. 

Knjižnica je otvorena za sve kategorije korisnika, koji pomoću kataloga knjižnice mogu pretražiti i dobiti na korištenje jedinice knjižnične građe. Veliki izbor referentne građe, serijskih publikacija, časopisa i monografija obogaćuje našu knjižnicu, a pojedini naslovi od 16. do 19. stoljeća daju knjižnici i muzejsku vrijednost. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije