Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvart nekad i sad

Pogledajte kako su najstarije kuće u Ilici izgledale 1967. godine

Ilica
Foto: Josip Vranić/Muzej grada Zagreba
1/3
15.01.2014.
u 09:54

Ima kuća podignutih prije Prvog svjetskog rata, potom višekatnih zgrada podignute između dvaju svjetskih ratova ili pak one iz 1950.-ih i 1960.-ih, a ima i interpolacija iz 1990.-ih.

Upravo je Ilica bila glavna os širenja grada prema Črnomercu u drugoj polovici 19. stoljeća. Njezin zapadni dio koji je završavao kod potoka Črnomerca prvotno se nazivao Gornjom Ilicom, što je vidljivo na nekim starim zemljovidima i planovima. Od 1891. godine Ilicom je do Vodovodne ulice vozio konjski tramvaj, a 1911. godine pruga je elektrificirana i produljena do Črnomerca.

Ilica je prvi put asfaltirana 1928. Zapadno od Črnomerca, prema Kustošiji i Vrapču, produljena je nakon Drugog svjetskog rata.

Najstarije na 199 i 201

Tijekom 20. stoljeća duž Ilice su dotrajale prizemnice i jednokatnice postupno ustupale mjesto višekatnim stambenim zgradama i blokovima zgrada. Zbog toga danas na dijelu Ilice jedna uz drugu stoje zgrade vrlo različite starosti.

Ima kuća podignutih prije Prvog svjetskog rata, potom višekatnih zgrada podignute između dvaju svjetskih ratova ili pak one iz 1950.-ih i 1960.-ih, a ima i interpolacija iz 1990.-ih.

Uz Ilicu i dalje stoje primjeri prizemnih kuća prvotne gradnje: na kućnim brojevima 199 i 201 u ruševnom su stanju dvije vjerojatno najstarije postojeće kuće. Točna se godina gradnje ne zna, no može se pretpostaviti da je to bilo još u 19. stoljeću, a njihovo trenutačno stanje upućuje na to da se uskoro na njihovu mjestu mogu očekivati nove interpolacije.

>>Pogledajte kako je izgledala krčma u Dubravi 1941. godine

>>Ovo nije najduža ulica, ali je 'najzagrebačkija'

Komentara 5

2X
2Xgeneral
11:06 15.01.2014.

Sada izgledaju i gore i jadnije!!!!! Promatram ih sve ove godine a Galinac ( sada su u vlasništvu Industrogradnje ) će lagano zamagliti tu parcelu nasuprot Instituta za tumore!! Već je prenjeo nekretnine na jednu stranu a radnike s obveze prema njima i sve dugove na drugu stranu po pozitivnim Hrvatskim zakonima!!

VI
Vito
08:17 16.01.2014.

Samo kad bi ovaj nepotpisani mk bio manje lijen pronašao bi u arhivi godinu gradnje tih kuća. ________________ No, lakše je i brže napisati:Točna se godina gradnje ne zna, no može se pretpostaviti da je to bilo još u 19. stoljeću ___________________ Za što li ga plaća vlasnik "Sturia"-e koji je ujedno vlasnik "Večernjaka", ili bolje napisati - zašto ga uopće plaća, kad ne radi novinarski posao.

DU
Deleted user
15:00 18.01.2014.

Nisu najstarije starija je kuća gdje je Lovački rog, prva ona a ona je u dobrom stanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije