Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vijugava Ilica

Ovo nije najduža ulica, ali je 'najzagrebačkija'

Ilica
Foto: Iz knjige Stari Zagreb od vugla do vugla
1/5
04.11.2013.
u 15:28

Jeste li znali da ulaskom u Namu ulazite u hotel znakovita imena – K caru austrijskome

Prvi podatak o imenu zagrebačke žile kucavice Ilice nalazi se u dokumentu koji datira iz davne 1431. godine. Tako se ta godina može smatrati rođendanom i imendanom Ilice, bilježi Branimir Špoljarić u svojoj knjizi "Stari Zagreb od vugla do vugla".

No, kako je nastalo iličko ime, do danas nije sa sigurnošću utvrđeno. Nekoliko je teorija, a najvjerojatnija je ona koja govori da je ulica dobila ime prema potoku Ilica podno Peneznih goric ili Gradečke gmajne, današnjeg Rokova perivoja.

Druga teorija spominje naselje gradečkih kmetova koje se zvalo ville, pa se govorilo "pem v vilcu", odnosno idem u selo. Treća je teorija da je ime izvedeno od riječi ilo, tj. ilovače na kojoj je bilo naselje čiji su se stanovnici bavili lončarijom, bilježi Špoljarić.

Ilica je poznata kao vijugava ulica i to zato što je tijekom razvoja slijedila srednjovjekovni put koji je izbjegavao savske naplavine. Do 1766. godine protezala se do Iličkog trga (danas Britanac), a današnji izgled dobila je potkraj 18. stoljeća kada se se zemlja počela prodavati za gradnju kuća. Ilica je tada podijeljena na Gornju, do Iličkog trga, i Donju, dalje prema zapadu. Do potoka na Črnomercu Ilica je dovijugala 1909. godine.

Na mjestu gdje je nekad stajalo kino Apollo, a danas je tu Histrionski dom, u davna su vremena noćili prodavači ugljena, takozvani vuglenari pa se kuća nazivala vuglenarskim hotelom.

U Ilici su bile i dvije bolnice, a nehigijenski uvjeti i neprikladnost lokacije, sada u trgovačkom i najprometnijem središtu grada, doveli su do neminovnog rušenja stare bolnice na početku Ilice. Taj je događaj 1931. godine obilježen pučkim veseljem uz vola na ražnju.

Ilica je u stara vremena bila poznata po razvikanim hotelima, a mnogi će se iznenaditi podatkom da je današnja Nama nekad bila najotmjeniji zagrebački hotel znakovitog imena – K caru austrijskome.

Najstariji je hotel u ulici Jager Horn, Lovački rog, koji je i danas omiljeno mjesto brojnih turista koji biraju Zagreb kao omiljenu city-break destinaciju.

Komentara 7

IB
Ivan Brnčić
17:40 05.11.2013.

zakaj mi je zbrisan komentar?ne kužim..samo sam dopisao još stvari koje valja spomenti za Ilicu..mislim stvarno

AX
ax
18:16 05.11.2013.

Jeste li znali da ulaskom u Namu ulazite u hotel znakovita imena – K caru austrijskome ? Ne - jer je "K caru..." bio na broju 2, a NAMA je na br. 4 i kad uđemo u nju ulazimo uu "Kastner & Öhler" Kino se zove Apolo. Britanac je "Britanski trg". "Jager Horn" je pak "Jägerhorn"

DU
Deleted user
12:43 09.11.2017.

a Branimirova...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije