Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Podnožje sljemenske žičare trebalo je izgledati puno skromnije, a ne kao što je sada

Je li projekt mijenjan zbog veze između koordinatora Grada i arhitektice
26. studenoga 2020. u 18:39 11 komentara 8880 prikaza
Sljemenska žičara
Foto: Prvotni idejni projekt
Pogledajte galeriju 1/9

Izgradnja nove sljemenske žičare izazvala je u javnosti mnoge kontroverze, ponajprije zbog golemog porasta troškova. A jedna od tih kontroverzi je i najveći objekt u cijelom projektu – zgrada donje postaje.

Zagreb: Radovi na izgradnji Gornje postaje žičare Sljeme grad poslao analizu Tko je kriv za eksploziju troškova na žičari Sljeme?

Plagijat zgrade u Oslu?

Arhitektica Ana Lovinčić, prema čijem je idejnom rješenju projektirana ta zgrada, sada tuži Grad Zagreb jer smatra da objekt nije izrađen u skladu s njezinim projektom. No sporno i to zašto je baš Lovinčić dobila posao projektiranja zgrade donje postaje, a mnogi je prozivaju i da je pri tome plagirala jednu zgradu u Oslu. Usto, od njenih kolega arhitekata može se čuti da se zgražaju nad tom, kako kažu, predimenzioniranom zgradom koja se uopće ne uklapa u podsljemenski prostor. A donja postaja nove žičare prema prvom idejnom rješenju nije trebala biti tako golemih dimenzija. Naime, arhitektica Jasna Botušić Brebrić izradila je idejni projekt donje postaje još krajem 2016. u sklopu posla koji je Elektroprojekt ugovorio s Gradom Zagrebom za izradu projekata uklanjanja stare žičare i izradu idejnog projekta nove žičare Sljeme. Taj ugovor sklopljen je na iznos nešto veći od milijun kuna s PDV-om. Prema originalnoj lokacijskoj dozvoli zgradu donje postaje žičare činili bi suteren, prizemlje i jedan kat, a cijeli objekt bio bi ukupne bruto površine od 3215 četvornih metara. Večernji list donosi vizual tog prvotnog, puno skromnijeg idejnog rješenja donje postaje.

No na javnom nadmetanju 2017. Elektroprojekt dobiva i posao izrade glavnih i izvedbenih projekata nove sljemenske žičare i tu kao jednog od podizvođača angažira tek osnovanu tvrtku Arhitektura u bijelom, čija je vlasnica Ana Lovinčić. Ona je kao podizvođač trebala dobiti 6,23 posto od ukupno 6,4 milijuna kuna bez PDV-a, koliko je vrijedio taj ugovor. No vrlo brzo Grad i Elektroprojekt potpisuju aneks ugovora prema kojem Arhitekturi u bijelom udio u tom poslu raste s 400.000 kuna na 1,25 milijuna kuna.

Zagreb: Radovi na izgradnji Gornje postaje žičare Sljeme Velebni zagrebački projekt Kako je ceh za žičaru s devet aneksa ugovora eksplodirao s 365 na 512 milijuna kuna

Lovinčić zatim izrađuje novi idejni projekt zgrade donje postaje, a koji je po površini dvostruko veći od prvog rješenja. Tako sad ta već sagrađena zgrada ima bruto površinu od 6461 četvornog metra i sastoji se od dvije podzemne i četiri nadzemne etaže. Prema izmjenama i dopunama lokacijske dozvole iz siječnja 2018., jasno je da je zahtjev za te izmjene i dopune podnio tadašnji glavni koordinator Grada Zagreba za projekt nove žičare Sljeme i savjetnik Milana Bandića te istaknuti član njegove stranke Vladimir Gruborović.

Glavni akteri bez komentara

A tim izmjenama se, uz produženje trase, mijenjaju i gabariti zgrade donje postaje, a u skladu s projektom koji je izradila Ana Lovinčić. A za Gruborovića, koji je u međuvremenu smijenjen s mjesta glavnog koordinatora za projekt žičare, neki tvrde da je u bliskim odnosima s Anom Lovinčić. Tako su njih dvoje navodno, o čemu je prvi pisao 24sata, zajedno bili na putovanju u Oslu pa stoga neki smatraju da je Lovinčić upravo ondje našla inspiraciju za zgradu donje postaje, jer u glavnom gradu Norveške postoji zgrada s gotovo identičnim pročeljem. Pokušali smo jučer dobiti komentar Ane Lovinčić i Gruborovića, ali bez uspjeha.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar Behemot
  Behemot:

  Možda nije talentirana kao arhitektica ali je zato prvoklasna u krevetu. A to se u stranci gdje se samo krade, ždere i jeb* veoma cijeni.

 • Avatar AlPoS
  AlPoS:

  Locirati. Suditi. Zatvoriti.

 • blue time:

  Treba ih čistiti redom, od najvećeg nadalje, oduzeti sve u visini pokradenog i iskorištenog, a ako sad nemaju toliko, terećenje do otplate zadnje lipe, u novcu ili zatvoru, svejedno.