Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omiljen balet zagrepčana

Počinje najljepše doba godine: Uskoro kreće prodaja ulaznica za Orašara u HNK, imamo detalje

Foto: HNK Zagreb
1/6
01.11.2023.
u 16:50

Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi svoje obožavatelje kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila te nezaobilaznih slatkiša, prateći pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar, drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka.

Visibabe i radnici na mješalici vjesnici su proljeća. Kraći dani i lišće koje pada nagovještava jesen, dok po raspravama o previsokim cijenama na Jadranskoj obali možete biti sigurni da je nastupilo ljeto. Odgovor na pitanje što je po ovoj analogiji vjesnik zime, nije težak. Osim Mariah Carey koje se odmrzne na playlistama nakon 1. studenog, nagovještaj dolaska zime i božićnog razdoblja u Zagrebu je još jedna stvar.

Trenutak puštanja u prodaju ulaznica za Orašara, jedan od najpoznatijih baleta Petra Iljiča Čajkovskog! Karte za omiljenu baletnu predstavu Zagrepčani već godinama nerijetko čekaju u dugačkim redovima koji se protežu daleko ispred HNK-a. Bez sumnje, bit će tako i ove godine.

 Na repertoraru HNK je čak 19 izvedbi Orašara. Prva je na rasporedu drugog dana Adventa u Zagrebu, točnije u četvrtak 30. studenog u 19.30. U prosincu će na daske glavne pozornice Orašar doći 1., 4., 5., 7. i 8. 12. u 19.30 sati, zatim 9. prosinca u 18 sati. Izvedbe 12., 15., 18., 19. i 21.12. bit će također u 19.30 sati.

Foto: HNK Zagreb

U subotu 23. prosinca Orašar je na rasporedu u 18 sati. Posebna čarolija ovog baleta bit će i na sam Badnjak u podne. Na predstavu će se u HNK moći i nakon Božića jer na rasporedu su upisane i izvedbe 27.12., 2., 3. i 5.1. u 19.30 te 30. prosinca u 18 sati. Ulaznice za većinu nabrojanih Orašara u prodaju će biti puštene za točno tjedan dana, 8. studenoga.

Podsjetimo, radno vrijeme blagajni u HNK u Zagrebu je od 10 do 19 sati, no na webu HNK postoji mogućnost i kupnje ulaznica online za sve projekcije. Ipak, ranijih godina mnogi su odlučili stajati u redu jer bi zbog prevelikog broja posjetitelja web stranica bila nedostupna. Inače, ove godine u rasporedu je jednak broj izvedbi kao i lani, kada je u prodaju pušteno 13.500 karata.

Detalji o cijenama i načinu prodaje još nisu objavljeni, a kada budu, podijelit ćemo ih. Balet će se i ove godine izvoditi prema koreografiji proslavljenog ukrajinskog koreografa i redatelja Vladimira Malakhova.

08.11.2022., Zagreb - HNK. Guzva ispred kazalista radi prodaje ulaznica za balet Orasar Petra Iljica Cajkovskoga u koreografiji Vladimira Malakhova. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

Inače, balet Petra Iljiča Čajkovskog prvi put je izveden prije više od 130 godina! Davnog 18. prosinca 1892. praizvedba igrana je u teatru u Sankt Peterburgu. Baletnu bajku Orašar obožavaju djeca različite dobi i ona je neizostavan dio svake adventske čarolije u svim dijelovima zemaljske kugle. Na zagrebačkoj pozornici prvu izvedbu imao je prije 4 godine, 29. studenog 2019.

Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi svoje obožavatelje kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila te nezaobilaznih slatkiša, prateći pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar, drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka.

Klara obožava i svojeg ujaka poznatog po izvođenju najrazličitijih čarolija kao i njegov nesvakidašnji dar. Kad u ponoć Orašar oživi uz malu čarobnjakovu pomoć, on povede Klaru u čudesan svijet prepun najrazličitijih zanimljivih likova, koji se s neobičnom pažnjom posvećuju presretnoj djevojčici.

Komentara 3

BS
Berekin ST
17:11 01.11.2023.

Orašar zamjenjuje Isusa Krista... karneval zamjenjuje blagdan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije