Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Početak kraja Holdinga: Za privatizaciju deset tvrtki

Glavni adut i dalje model prodaje imovine bankama pa ponovni najam uz pomoć Grada
20. kolovoza 2013. u 20:58 0 komentara 306 prikaza
'04.07.2013., Zagreb - Sjednica Gradske skupstine u Starogradskoj vijecnici.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'

Privatizacija trgovačkih društava i podružnica koje se bave tržišnom djelatnošću dio je dugoročnog plana nove uprave Holdinga na čelu sa Slobodanom Ljubičićem. U planu koji će se 30. kolovoza naći u Gradskoj skupštini koja ga mora odobriti predložit će se da se podružnice Autobusni kolodvor, Tržnice, AGM, Zrinjevac, Čistoća i Robni terminali oforme kao trgovačka društva, što je prvi korak u njihovoj budućoj privatizaciji ili pak prodaji većinskog udjela.Tvrtke Gradska plinara, Plinara opskrba, Gradska ljekarna i Zagreb plakat već su zasebna trgovačka društva pa je i njihova privatizacija već moguća.

Prijevoz ZET-om

Osim dugoročnog plana, Ljubičić će Skupštini predstaviti i kratkoročan plan dolaska do novca. Najznačajnija stavka od koje očekuje brz dolazak do milijarde kuna gotovine je prodaja bankama i ponovno uzimanje u najam zemljišta Zagrepčanke i Gredelja. Na taj bi način Holding dobio nužno potrebnu gotovinu, a novac za mjesečne rate pokrivao bi Grad koji će na kraju šestogodišnjeg procesa postati i vlasnik obje nekretnine. Isto je Ljubičić već učinio i s tramvajima, školama i vrtićima te stanovima u Sopnici. U Holdingu očekuju da će tri milijarde kuna, koliko navodno iznose potraživanja koja uskoro dolaze na naplatu, pokriti i sa 550 milijuna kuna od prodaje stanova u Sopnici, oko 80 milijuna kuna zbog smanjenja božićnice te sljedeće godine još 150 milijuna kuna zahvaljujući nedavno potpisanom ugovoru sa sindikatima.

Tim ugovorom zaposlenicima su smanjene božićnice, regresi, jubilarne nagrade, a odrekli su se i dva dana godišnjeg odmora. Još između 60 i 80 milijuna kuna godišnje Holding i Grad zajedno će ostaviti u svojim blagajnama i ukidanjem isplata novčane pomoći za prijevoz svih 25 tisuća zaposlenika. Umjesto da se zaposlenicima na račun isplaćuje mjesečna naknada za prijevoz u iznosu 360 kuna, Grad će im od 1. listopada kupovati mjesečne karte putem ZET-a, a Holding će istu odredbu za svoje zaposlenike provoditi od siječnja 2014. Na taj će način svi zaposlenici dobiti besplatne karte, ali će novac umjesto na benzinskim crpkama ostati u blagajni ZET-a, koji je i u najvećim problemima.

Menadžerski ugovori

Od danas je svih 18 Holdingovih podružnica i pet trgovačkih društava odlukom uprave ostalo i bez direktora. Raspisan je natječaj za nove ljude, a novost je da se direktori neće primati u stalni radni odnos nego će potpisati menadžerski ugovor. Na taj će ih način uprava moći smijeniti bilo kada, bez otpremnina, a oni neće imati pravo na novi posao unutar tvrtke. Time će poslovanje i potezi direktora biti pod povećalom. Smanjit će se i upotreba službenih automobila, pa će ih 24 sata na dan moći koristiti samo članovi uprave i direktori podružnica.

>>Čistke u Holdingu počinju s direktorima podružnica

Nema masovnih otkaza, a ni plaće se ne m

Nema masovnih otkaza, a ni plaće se ne mogu dirati

S ovim planom Slobodan Ljubičić prvo je upoznao sindikaliste koje je nedavna izjava gradonačelnika o otpuštanju 2500 ljudi već dovoljno uzbunila. Ljubičić je prema riječima sindikalista smirio tenzije, kazao da se prema ugovoru plaće ne mogu smanjivati sljedeće tri godine te obećao da neće biti masovnih otpuštanja. Takvo što, kazao im je, doći će u obzir tek nakon što se skenira stanje svih podružnica i utvrdi eventualan višak radnika.

Četiri tvrtke koje su već zasebna trgova

Četiri tvrtke koje su već zasebna trgovačka društva

ZAGREB PLAKAT

Zaposlenih: 16

Dobit: 4,8 milijuna kuna

Djelomično već privatiziran, 49 posto udjela ima Agrokor

PLINARA OPSKRBA

Zaposlenih: 109

Dobit: 11 milijuna kuna

Briga o opskrbi, računima, očitavanju brojila

GRADSKA PLINARA

Zaposlenih: 460

Dobit: 17 milijuna kuna

Brine se o gradnji i obnovi plinske mreže u gradu

GRADSKA LJEKARNA

Zaposlenih: 373

Dobit: 3,8 milijuna kuna

U svom sustavu ima 35 ljekarni i analitički laboratorij

Podružnice koje će se izdvojiti iz Holdi

Podružnice koje će se izdvojiti iz Holdinga

GRADSKE TRŽNICE

Zaposlenih:383

Gubitak: 4 milijuna kuna

O privatizaciji Tržnica govorilo se i prije, a u minusu su već tri godine

AUTOBUSNI KOLODVOR

Zaposlenih:123

Dobit: 3,7 milijuna kuna

Podružnica već duži niz godina ostvaruje malu dobit, ali je u plusu

ZRINJEVAC

Zaposlenih:783

Dobit: 449.000 kuna

Prihodi se kreću od 150 do 200 tisuća kuna, ali su veliki i troškovi osoblja

ČISTOĆA

Zaposlenih:1576

Dobit: 13,7 milijuna kuna

Tvrtka je već duže u plusu, a privatizirao bi se njen jedan dio, a ne u cijelosti

ROBNI TERMINAL

Zaposlenih:338

Gubitak: 12,5 milijuna kuna

2010. tvrtka je bila u plusu 106 milijuna kuna, no sadašnje stanje nije bajno

AGM

Zaposlenih:38

Gubitak: 4,4 milijuna kuna

Nakladnička kuća među prvima bi mogla na tržište ako se nađe dobar kupac

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.