Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Višak zaposlenih

Čistke u Holdingu počinju s direktorima podružnica

Holding, portal (1)
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/5
20.08.2013.
u 08:20

U upravi Holdinga 2008. godine bilo je zaposleno samo 16 osoba, a danas ih je ondje 214...

Nakon što je Milan Bandić bivšu SDP-ovu upravu Holdinga optužio zbog velikog broja zaposlenih i najavio otpuštanja, podaci koje je nova uprava objavila u tomu ga demantiraju.

Visoke plaće

Smjena Slobodana Ljubičića i postavljanje Ive Čovića za šefa Holdinga dogodilo se u kolovozu 2008. godine, a tijekom pet godina Čovićeve vladavine Bandić se često prisjećao prošlih boljih vremena. No kada se uzmu u obzir svi zaposleni u Grupi Zagrebački holding, koja osim uprave i 18 podružnica broji i pet povezanih društva, u 2012. u odnosu na 2008. bilo je 260 manje zaposlenih. Podaci za 2013. godinu javnosti još nisu predočeni, no da bi Bandićeve optužbe o gotovo 13,5 tisuća zaposlenih držale vodu, u pet mjeseci 2013. bivša uprava na čelu sa smijenjenim Čovićem morala je zaposliti gotovo tisuću ljudi.

Bandić je bivšu upravu prozvao i zbog zapošljavanja u samoj Direkciji (upravi) 214 osoba, što nije bio slučaj 2008. godine. Naime, do 2009. godine posao Direkcije obavljalo je 16 osoba, a vodila se u podružnici GSKG. Već 2009. godine u Direkciji je bilo zaposleno 100 osoba. U godinu dana zaposleno je još 30, pa sljedeće 50, a 2012. ondje su sjedile 203 osobe.

U zapošljavanju na visokim položajima došlo je najviše i do razlike u troškovima zaposlenih, napominju sindikalisti. Naime, manje se novca u Holdingu 2008. izdvajalo za 11.880 osoba (1,364 milijarde kuna) nego 2012. godine iako je bilo 260 manje zaposlenih. Na taj problem upozorili su i sindikalisti, koji su Bandiću poručili da ondje podijeli otkaze jer će zbog visokih plaća najviše i uštedjeti. Sindikati će biti prvi kojima će uprava danas u jutarnjim satima predstaviti plan izvlačenja tvrtke iz financijske krize. Loše stanje u Holdingu Bandić i Ljubičić iskoristili su i za smjene većine direktora podružnica. Natječaj za njih 18 raspisat će se u srijedu, a kako doznajemo, samo bi direktori Zrinjevca, GSKG-a i Gradskih groblja mogli zadržati svoje funkcije.

Prodaja tvrtki

Premda je gradonačelnik često svu krivnju prebacivao na smijenjenu upravu, a direktorima poručivao da samo i dalje vrijedno rade, čini se da ni pozitivni rezultati ni uštede za neke od njih neće biti dovoljan razlog za novi mandat. Sam plan izlaska iz financijskih problema tvrtke znat će ovih dana, a o njemu će glasati i Gradska skupština na izvanrednoj sjednici 30. kolovoza. Iako neće biti u ovom planu, iz Holdinga su kazali kako će uskoro početi pripremati i prodaju tržišnih tvrtki te turističke destinacije u sklopu podružnice Vladimira Nazora.

>>'Nije bilo tjedna da se ne zaposli neki novi šefić'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije