Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donacije potrebitima

Po pomoć su prije dolazili stariji, a danas je sve više mladih s djecom

Crveni križ
Foto: Stela Lechpammer
1/4
04.12.2014.
u 12:00

Neke udruge primaju samo ono što je u dobrom stanju, a neki uzimaju i neispravne stvari koje njihovi korisnici potom popravljaju

Svatko može biti nečiji junak, tvrde volonteri udruga koji skupljaju donacije za one kojima je to najpotrebnije. Za blagdane posla imaju još i više, no to im ne smeta, zadovoljni su kad imaju što podijeliti, a od građana traže samo jedno – da doniraju ono što im ne treba i tako usreće nekoga.

– Ljudi imaju previše stvari koje bi nekome dobro došle, a i oni će se bolje osjećati ako pomognu – govori Vera Mrđen koja već 30 godina volontira u Crvenom križu gdje se prikuplja sve osim namještaja, a donacije se daju samo uz potvrdu Centra za socijalnu skrb.

Crveni križ na tri lokacije

– Nekada su dolazile starije osobe da malo porazgovaraju s nama, a sada je sve više mladih s djecom – kaže 75-godišnjakinja. Ona volontira u Crvenom križu u Maksimiru gdje se u Švarcovoj 18 donacije primaju utorkom od 9 do 11 i četvrtkom od 15 do 17 sati. Centar je samo u prvoj polovici ove godine podlijelio 2336 tona odjeće za svoja 683 člana.

Volonteri Crvenog križa čekaju i na Dubravkinu trgu srijedom u jutarnjem terminu te četvrtkom popodne. Ujutro i ponedjeljak te četvrtkom poslijepodne može se pak doći u Remetinečku 60.

Sve što je u dobrom stanju za svoje korisnike prima i Caritas Zagrebačke nadbiskupije radnim danom od 8 do 16 sati na četiri lokacije – Crnojezerska 20, Selska 165, Avenija Dubrava 220 te Ribička ulica 4 u Rakitju. Dolazak je moguće dogovoriti i izvan termina. Donacije prima i prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici gdje je za 113 korisnika najpotrebnija topla muška odjeća te hrana i higijenske potrepštine, a primaju ih svakog dana bez obzira na vrijeme.

Donacije za najmlađe prima udruga Mali zmaj koja u Maksimirskoj 115 prikuplja odjeću i obuću za djecu, igračke i školski pribor, ali i razna pomagala poput autosjedalica. Termini doniranja se dogovarju putem telefona na broj 091/3604-850, a korisnici su obitelji s potvrdom o socijalnom statusu.

Sve potrebno za sugrađane skupljaju volonteri udruge Susjed susjedu pomaže iz Maksimira. Donacije primaju u Šrapčevoj 12 četvrtkom od 17 do 19 sati, a dijele ih svakome kome treba pomoć, bez obzira na službene potvrde.

Stambene zajednice trebaju sve za dom

SOS dječje selo Hrvatska poziva sve da na Zavrtnicu 5, radnim danom od 8 do 16.30 sati donesu igračke i odjeću za djecu do 13 godina. Žele li građani osobno uručiti donacije, mogu se javiti jednom od zagrebačkih dječjih domova s ukupno 220 štićenika.

– Odjeće imamo, plišane igračke više i ne možemo primati, trebaju nam edukativne igre, mobiteli i računala – kaže Jelica Belošević iz Nazorove koja skrbi za djecu do 7 godina.

Učenicima do 18 godina koji su u domovima najbolji način za pomoći je da se javi u dom Laduč na broj 01/3395-765, dom A. G. Matoša na 01/3695-482 ili dom I. G. Kovačića na 01/4834-536. Stambenim zajednicama u kojima žive štićenici od 18 do 21 godine treba sve za uređenje doma.

– Primamo namještaj, suđe, plahte, ručnike i tehniku, ali ne potrgane – govori Jelena Rukavina, voditeljica zajednica, kojoj se svi koji žele donirati mogu javiti na broj 091/5989-801.

Namještaj primaju i REMAR te Reto centar koji ga potom popravljaju. Korisnici Reto centra uzimaju i bijelu tehniku te aparate koji nisu ispravni. Po donacije dolaze sami kada ih se pozove na broj 01/2947-125. Ako nešto nije upotrebljivo, to za naknadu odvoze na otpad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije