Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt

Planira se podzemna garaža ispod tržnice Dolac

03.01.2014., Zagreb - Ponuda svjezeg voca i povrca na trznici Dolac.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
17.06.2014.
u 11:30

Dvije podzemne etaže u centru grada gradile bi se uz sanaciju tržnice, što bi koštalo od 30 do 40 milijuna kuna

Još jedna podzemna garaža trebala bi se graditi u središtu grada – ispod tržnice Dolac.

Sastanak sa stručnjacima

Tako su najavili jučer iz gradske uprave nakon sastanka koji je gradonačelnik Milan Bandić održao s pročelnicima svojih ureda i stručnjacima, a sve u vezi s novim parkirališnim mjestima trebalo bi biti jasnije za mjesec dana.

– Održali smo sastanak sa stručnim suradnicima, pretresli rješenja i vidjeli što je dosad učinjeno u projektnoj dokumentaciji. Utvrđeno je da postoje mogućnosti da se u sljedećih mjesec dana preispita rješenje prometa u mirovanju. Dosadašnja istraživanja pokazala su da se može napraviti garaža na dvije etaže ispod same tržnice Dolac – kazao je Željko Horvat, savjetnik gradonačelnika Bandića.

Projektom koji se tek treba provesti o mogućnosti gradnje garaže analizirat će se statika i napraviti elaborat s obzirom na podzemne vode ispod Dolca, a nakon toga bi trebala biti raspisana i natječajna dokumentacija. Gradnja podzemne garaže dio je projekta obnove najstarije gradske tržnice koja se najavljuje već godinama, a kako su kazali nakon jučerašnjeg sastanka, ona bi uskoro trebala i početi.

– Za 30 dana ponovno ćemo obići tržnicu i na temelju pripremljene dokumentacije i u okviru toga pristupit će se daljnjem planiranju zahvata kao ozbiljne rekonstrukcije Dolca. Za tri do četiri mjeseca moglo bi se pristupiti realizaciji. Bitna je kvalitetna priprema – objasnio je savjetnik Željko Horvat.

Za projekt je osigurano od 30 do 40 milijuna kuna, a financirat će ga Grad Zagreb i Zagrebački holding. Osim garaže, na tržnici bi se trebala postaviti nova hodna ploha, podno grijanje, ali i lift za osobe s invaliditetom. Dok radovi budu trajali, kumice se planira premjestiti na Trg bana Jelačića. Stručnjaci pak o kopanju garaže ispod Dolaca nemaju dobro mišljenje. Predsjednik Društva arhitekata Zagreb Teo Budanko nije ga htio niti komentirati jer mu se takva ideja gradske uprave čini nevjerojatnom, a profesor Prometnog fakulteta Ivan Dadić ima drugo rješenje.

– Ne vidim način da se tamo kopa, osim ako se tržnica ne bude rušila, a ona je zaštićena baština. Mislim da bi puno bolje bilo kopati ispod Trga bana Jelačića i napraviti garažu u sklopu podzemne željeznice – kaže Dadić.

Ljetno kino Tuškanac

Uskoro počinju i radovi na dovršetku Ljetnog kina Tuškanac. Usporedo s prikazivanjem projekcija, koje počinju 26. lipnja, završavat će se sanitarni čvor i kućica za prodaju karata, a za ovaj je projekt osigurano dva milijuna kuna – kazao je Horvat.

>>'Potukao sam HDZ i SDP - moja nezavisna lista to može ponoviti'

Komentara 9

TE
Televizor
13:02 17.06.2014.

Bandić nije normalan. Kakva sad pak garaža? Pa krcat ih je centar. To on nekom svom građevinskom pajdašu sređuje posao. Slabo se gradi pa da si čovjek nešto zaradi. Treba ipak izgradit 4 kat na vili. A i bazen mu je premali postao. U garažu će se pretpostavljam ulazit iz katedrale?

MT
mtintilinic
12:36 17.06.2014.

Dosta više tih garaža po centru! Guranje automobilom u centar grada može fascinirati samo one koji su odrasli na prostranom kršu s konjskom zapregom i jedva dočekali da od tamo pobjegnu... Urbano promišljanje grada podrazumijeva donošenje čim učinkovitijih rešenja za ugodan suživot velikog broja ljudi na malom gradskom prostoru. U tom smislu, Bandić je do sada već sto puta mogao barem započeti rješavati pitanje javnog gradskog prijevoza i metroa, umjesto da gradi garaže i fontane upitne opravdanosti kao spomenike sebi samome...

ZI
ZICKLER
14:05 17.06.2014.

Pa što će garaža na dolcu. Neka naparavi garaže i uredi parking gdje je to najpotrebnije , a to su bolnice i domovi zdravlja gdje usitinu treba , a nema ih dovoljno. Neka to prvo sredi a onda dolac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije