Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.12.2017. u 12:41

Pirotehnička sredstva II. i III. kategorije smiju se koristiti isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja

Zahuktalo se! Blagdansko ludilo, kupnja, pokloni, biranje drvca, pečenje kolača, ali i – pucanje petardi, vatrometa i ostalih pirotehničkih sredstava.

Iz dana u dan može se čuti sve više pucnjeva i eksplozija po gradu i dok će jedni reći da je konačno došlo vrijeme avanturu i uzbuđenje, dobar dio građana užasnut je ovakvim vidom zabave. Komentari “za“ i “protiv“ mogu se nabrajati u nedogled i zato se ne kaže uzalud da o ukusima ne vrijedi raspravljati. Tko voli, nek’ izvoli, no samo dok se ne krši zakon. A svi koji ovih dana koriste petarde čine upravo to.

U zakonu, naime, jasno piše da se pirotehnika II. i III. razreda, a u koju spada većina proizvoda koju građani koriste, smije prodavati i kupovati samo od 15. prosinca do 1. siječnja. Koristiti se pak smije samo i isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja. Znači, sve što ljudi kupe prije, trebali bi staviti u ladicu i zaboraviti na to. No pucnjevi diljem grada pokazuju drukčije, a svima koji prekrše novi zakon donesen 2017. godine prijeti kazna od 5000 do čak 15.000 kuna. Ista kazna čeka i maloljetnike koji koriste pirotehnička sredstva, jer su ona II. i III kategorije namijenjena samo starijima od 18 godina. Mladima od 14 do 18 godina dostupna je pirotehnika I. razreda, a riječ je, primjerice, o prskalicama i konfetima. Mlađi od 14 godina pirotehnička sredstva uopće ne bi smjeli koristiti, a ako im to dopuste, roditeljima prijeti kazna od 1000 do 3000 kuna. Policija je pritom poručila da je krajnje rigorozna te da MUP i ove godine od 15. prosinca do 8. siječnja provodi akciju “Mir i dobro“, no pucnjevi se diljem Zagreba i dalje čuju. I dok se o ukusima ne raspravlja, o provođenju zakona treba uvijek govoriti i treba reći da osobe koje pucaju u predbožićno doba treba najstrože kazniti. Najtužnije od svega je što oni koji zakon krše naposljetku uglavnom kazne sami sebe i to ne s nekoliko tisuća kuna, nego s teškim ozljedama šake, prstiju, lica... Broj ozlijeđenih iz godine u godinu sve je veći, uglavnom je riječ o djeci, a prava opasnost spozna se tek kad je šteta već učinjena.

Pogledajte kako izgleda novi rotor za 280 milijuna kn:

petarde
1/7
Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:49 20.12.2017.

Nevjerojatno! Možda stoga što zakon kaže da je krasti kriminal, ubiti također, voziti pijan, dementan, pospan - dakle nesposoban za dobro i brzo reagiranje...možda se ljudima sve zmešalo pa su uvjereni kako postupaju za opće dobro, kao i npr, Protega,a, Zagorac, Vidošević, Todorić i društvo...? Tko će to znati...

RE
Rex
01:05 21.12.2017.

Pitam se ja tko prodaje navedena pirotehnicka sredstva huliganima čitavu godinu .......i to je kao normalno.......nema utakmice gdje nema "bengalki" "topovskih udara".....a sad akcija "mir i dobro"......pa zar u MUP-u nitko ne postupa po zakonu nego samo sada za blagdane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije