Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
škola na velesajmu

Parkour djecu uči kako se bolje kretati

parkour škola
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
28.04.2015.
u 14:16

Parkour je slobodna sportska disciplina, koja se, kažu treneri, više odvija u glavi nego u tijelu.

Teško da niste barem jednom surfajući internetom, pogotovo ako koristite YouTube, naletjeli na parkour, slobodnu sportsku disciplinu nastalu u na pariškim ulicama prije nekih 30-tak godina.

Kako Zagrepčani vole sport, nije trebalo jako dugo da se parkour “uhvati”. na ulicama metropole. U Hrvatskoj ta disciplina koja još nije olimpijska ali nije nit bez šansi da to postane, djeluje pod okriljem udruge Parkour Hrvatska. Parkour je u svakom smislu te riječi slobodna disciplina pa udruga službeno ima manje od deset članova, ali na okupljanja podrazumijevaju i stotinjak parkouraša, ne samo iz Hrvatske već i iz drugih dijelova Europe.

Sve to nije nešto novog, međutim, škola za mlade parkoraše jest! Pratite li facebook stranicu Parkour škole, redovito ćete vidjeti obavijesti o organiziranim treninzima u paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma te ostalim njihovim aktivnostima. Njih vode Miro, apsolvent KIF-a te Mirko, iskusni parkouraš koji se ovom disciplinom bavi više od deset godina.

- Za nas je nevjerojatan napredak da nam je Marino Bašić, voditelj Basic Gym Onea, dopustio upotrebu ovog prostora, jer već dulje vrijeme ga tražimo. Trebalo bi još, ali i ovo je zasada dobro, objašnjava nam Mirko. Dok razgovaramo, dolaze i učenici kojih nije tako malo.

- I nas je iznenadilo!, govore nam treneri. - Nismo zaista očekivali da ćemo imati 12 učenika u grupi, svi su jako redoviti, dolaze uvijek osim ako nisu kakvi rođendani ili tome slično. Termini su prilično ograničavajući faktor, roditelji oklijevaju ako su smješteni predaleko od Velesajma. Zato tražimo i neki bolji prostor u tramvajskoj zoni jer imamo interesa i za veću grupu, govore treneri. Najmlađi u grupi ima pet i pol godina, dobna je granica 14 godina, a postoji i grupa za starije.

U školi se polaznike uči slobodnom kretanju, ali i disciplini

treneri parkoura

- Nemaju prethodnog iskustva u sportu jer su naprosto premali. Već kad pređu 14 mogu na ulicu pa početi i s ozbiljnijim elementima u društvu nas iskusnijih. Disciplinirani su, slušaju i predani su, kaže Mirko. Zaista, vježbe su inovativne, nismo vidjeli nešto slično. Kompetitivan nogomet rukama uz upozorenja trenera “ne grli loptu!” bolji je i od nekih utakmica domaće nogometne lige.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Dječaci su već u stanju napraviti neke elemente koje bi ovaj autor teško i sam napravio a izvode ih doista na siguran način, sasvim u skladu s onim što parkour zapravo i podučava, kontrolu vlastitog tijela. To je, kako i sami treneri kažu, disciplina koja se više odvija u glavi nego u tijelu, ide se do one granice do koje si spreman otići. Pritiska natjecanja ili rezultata nema, sve je onako kako sami odlučite.

- Ovdje se djecu doista uči slobodnom kretanju. Parkour i jest takav, nema sponzora, nekih je kontakata bilo, no naš je osnovni preduvjet da nema nikakvog utjecaja niti na program niti na sadržaje i to će tako i ostati, govori Mirko.

- Škola traje još nekih dva i pol mjeseca, ponovno počinje u rujnu, vjerujemo da ćemo biti još i brojniji, završava Mirko.

Komentara 1

PO
poluprovokator
11:50 04.10.2021.

Proslo je 6 godina od clanka al bi ipak ostavio komentar da mi dijete ide kod njih i da rade odlicno i profesionalno. Palac gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije