Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sto uređaja za pet milijuna kuna

Stižu novi parking-automati, mogu prodavati i karte za ZET

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
06.02.2018.
u 09:02

Nema više čekanja na šalterima: osim za sat, dva ili tri, moći će se kupiti i dnevne, stanarske i komercijalne parkirališne karte

Dođeš pred automat, odabereš kartu i platiš parkiranje. Jednostavno kao i dosad, a opet posve drugačije funkcionirat će sto novih automata koji će se uskoro početi postavljati na gradska parkirališta.

Osim karti koje vrijede sat, dva ili tri, ovisno o zoni, na njima će se moći kupiti i dnevne, stanarske i komercijalne karte, koje Zagrepčani više neće morati čekati na šalterima.

Na četiri jezika

Princip će, stoji u dokumentaciji kojom Grad nabavlja pet milijuna kuna vrijedne automate, biti “kratak”. Na ekranu aparata odabrat će se vrsta karte koja se želi kupiti, unijet će se registracija automobila za koji se ona kupuje, a platit će se moći kovanicama ili bankovnim karticama. Karta koja će nakon kupnje ispasti iz automata bit će označena, odnosno na njoj će stajati registarski broj vozila, a sustav će biti povezan sa Zagrebparkingom u kojem će odmah dobiti obavijest da je karta kupljena.

– Novi parkirni automati trebaju biti i skalabilni, uz mogućnost buduće uporabe za pružanje i naplatu dodatnih usluga kao što su punjenje električnih vozila, prodaja karata za javni prijevoz, kazalište, muzeje te prikaz turističkih informacija – što se sve očekuje od aparata naveo je Grad Zagreb, koji je na javnom natječaju za njihovu isporuku odabrao zajedničku ponudu Hrvatskog telekoma i Eccos-inženjeringa.

Upravo potonji prije godinu i pol postavili su u Dubrovniku nešto slično onome što je sad natječajem tražio Zagreb. Na tamošnjoj plaži Buža postavljen je automat Parkeona, jednog od najvećih svjetskih proizvođača tih uređaja, a kako Eccos uglavnom radi s njima, isti ili slični pojavit će se i u Zagrebu.

Specifikacije koje je tražila metropola, a to su napajanje na solarnu energiju, prihvaćanje bankovnih kartica i gotovine, povezanost sa sustavom tvrtke koja se bavi naplatom parkiranja, iste su onima koje ima i Dubrovnik, jedino što se razlikuje jest veličina pametnog ekrana. U gradu na jugu on je 17 centimetara u dijagonali, dok su u Zagrebu tražili barem 23. Također, u glavnom gradu moći će se karta platiti svim bankovnim karticama, što u Dubrovniku nije slučaj, te će se moći kupovati na četiri jezika.

QR kod za kazne

– Materijal od kojeg će automat biti mora biti antikorozivan te otporan na temperature od -25 do 55 stupnjeva Celzijevih – tražio je također Grad Zagreb, kao i mogućnost da automat pročita QR kod kako bi se na njemu mogla platiti i eventualna kazna, odnosno dnevna parkirališna karta. Osim automata, iz Telekoma i Eccosa morat će dostaviti i stotinu “P” znakova, rezervne spremnike za kovanice, ali i 400 rola papira za ispis parkirališnih karata.

Projekt podržavam samo ako bude donio boljitak, a vjerujem da su nadležni dobro razmislili o svemu. Uvan Bušić, umirovljenik

Ideja je potpuno besmislena jer ne treba ulagati toliko novca u nešto što nije od goruće važnosti za grad. Dušica Svilar, studentica. (jr)

Sviđa mi se ideja s kartama za kazalište, ali mislim da je u projekt uloženo previše novca. Gordana Oreški, umirovljenica.

Ključne riječi

Komentara 6

MA
Machak
09:51 06.02.2018.

Kad vidimo tko ce dobiti posao znati cemo i razlog ovog suludog trosenja novaca. Samo da vas podsjetim na one zlatne zahode... Tv

DU
Deleted user
09:39 06.02.2018.

LJudi sam sam se sebi nasmijo kad sam ga vidio ,pa ovi ce svi zavrsiti negde u garazama na remontima ,lopovi sretni kao bogom dano cupat ce ga kao gljive poslije kise

BL
Blomberg
16:30 06.02.2018.

Cupat ce ih ?? ali bit ce i jako iznenadjeni jer ce svaki imati i to kod grubijeg ponasanja prema njemu svoju obranu, zavisno o sumi koja je u njemu, a to je super. super.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije