Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Što se dogodilo s obećanjem da će građani dobiti na korištenje velik dio Pantovčaka?

Cijela šuma prostire se na 95 hektara, s dvije trećine upravljat će Grad, no tek kad Ministarstvo državne imovine napravi potrebnu parcelaciju.
08. siječnja 2019. u 20:34 14 komentara 1934 prikaza
Pantovčak
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Ma kaj vam je, pa di biste vi šetali? Nismo mi to još preuzeli – odgovorili su nam u zagrebačkoj gradskoj upravi čudeći se pitanju možemo li u “đir” po šumi Pantovčak, koju je lanjskog travnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obećala gradonačelniku Milanu Bandiću.

Čačić i Dumbović Čačić i Dumbović objavili Reformisti napuštaju Bandića! 'Nastao je pravi politički stampedo'

“Bit će, radimo”

Nema ga, a kako stvari trenutačno stoje, pristupa zelenim kvadratima oko Ureda predsjednice neće biti ni u skorije vrijeme, iako je na predstavljanju projekta ustupanja šume Gradu Zagrebu prije osam mjeseci rečeno da će ona do kraja 2018. biti ili spremna za Zagrepčane ili će se barem početi s radovima uređenja. Podsjetimo, da će to biti tako, lanjskog se proljeća najviše činilo ministru državne imovine Goranu Mariću, čiji su suradnici imali zadatak izrade parcelacijskog elaborata.

– Osim njega, moramo napraviti i projekt za novu ogradu koji će posjetitelje odijeliti od prostora koji će ostati predsjednici, ali do kraja godine park će biti otvoren – uvjeren je bio ministar Marić, dok je predsjednica Grabar-Kitarović dodala da bi radovi na uređenju zelenila mogli početi na jesen. Malo realniji bio je ipak Bandić koji je zaključio da će šuma biti otvorena ovog ožujka. Rok je to koji će se također sada vrlo vjerojatno probiti jer niti je prošle jeseni počelo uređenje zelenila niti je dovršen parcelacijski elaborat za odvajanje 700 tisuća četvornih metara Pantovčaka koji bi se dali na raspolaganje građanstvu, a niti je Bandić službeno šumu dobio. Ugovor s državom, po kojem bi se Gradu Zagrebu dio Pantovčaka trebalo dati na upravljanje na 50 godina, objašnjavaju iz gradske uprave, tek će se potpisati.

Zvane Brumnić IZVIDI TRAJU USKOK istražuje je li SDP-ovcu ponuđeno tri milijuna kuna za prelazak u stranku M. Bandića

– Trenutačno je u tijeku izrada geodetske dokumentacije nadležnog Ministarstva na temelju koje će biti formirane parcele Predsjedničkih dvora i zemljišta koje preuzima Grad Zagreb. Po izradi navedene dokumentacije, Grad Zagreb i Republika Hrvatska svoje će odnose regulirati ugovorom – objasnio nam je pročelnik Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu grada Damir Lasić.

Za obilazak tri sata

A u kojoj je točno fazi izrada te geodetske dokumentacije za formiranje parcela, pitali smo i Ministarstvo državne imovine, iz kojeg su nam kratko odgovorili da je “geodetski elaborat naručen i na provedbi je”. Iz Grada, pak, neslužbeno doznajemo da to znači da šuma za posjetitelje neće nikako biti spremna prije ljeta, a možda ni prije jeseni.

– Kad se vidi gdje je koja parcela i odrede točne granice dijelova koji će se “odcijepiti” od Ureda predsjednice, onda trebamo potpisati ugovor da se to nama daje na upravljanje. Znači to da ćemo biti odgovorni za uređivanje i održavanje parka, ali i da ćemo ga morati pripremiti za posjetitelje, što sigurno neće trajati kratko – objasnili su nam u Gradu da će im za uređivanje šetnica i okoliša 700 tisuća kvadrata ipak trebati “neko vrijeme”. Prije svega, iz područja kojim će, kao po Maksimiru, šetati ljubitelji prirode, trebaju se prvo premjestiti životinje, čiji točan broj nije poznat, ali zna se da je riječ o srnama, jelenima lopatarima, muflonima, paunovima, pa čak i gatalinkama te barskim kornjačama.

Srpsko narodno vijeće organiziralo je prijem u povodu proslave pravoslavnog Božića Zašto baš njemu? Pogledajte video: Mitropolit i Pupovac Bandiću 'namjestili' novčić iz kruha

Nakon toga potrebno je raskrčiti puteve i prilagoditi teren kojim se trenutačno kreću samo pripadnici vojske, koji rade na osiguranju Ureda predsjednice. Cijela šuma prostire se na 95 hektara, a njezine dvije trećine prepustit će sad Zagrepčanima, što je predsjednica htjela, kako je sama već prije objasnila, još od početka mandata.

– Otkako je 1794. godine otvoren Maksimir, građani nisu dobili ovako veliku površinu za uživanje u prirodi – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović kad je predstavljala projekt otvaranja Pantovčaka. Za obilazak cijelog područja oko Ureda predsjednice, i to u njegovu trenutačnom stanju, treba oko dva i pol do tri sata, a kad park konačno bude dostupan građanima, ulaz bi trebao biti besplatan.

r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • antonelić:

    sačekajno da precjednici završe ispitni rokovi pa će onda otvoriti pantvčačku šumicu za dvonožne papkare ... možda nas i uvede u eru blagostanja ...

  • Deleted user:

    To obecanje je sacuvala za sljedece izbore Posto je kod vecine pamcenje kratkog vijeka politicari samo ponavljaju ista obecanja.

  • ZwieBel:

    Samo čekam da Grad počne "upravljati" tim zemljištem. Vidim ekspresnu prenamjenu zemljišta, već je usfalilo ekipi parcela za gradnju vila i kućerina.