Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje u objekte

Za pad pred zgradom i ozljedu u dizalu može se dobiti novac

Zgrada ilustracija požar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
03.03.2014.
u 13:42

Prema Zakonu o vlasništvu, osiguranje čuva od udara groma, požara, eksplozije, oluje... ali i prosvjednika. Svaka zgrada se mora osigurati, a podmirenje troškova ide i do 130.000 kuna

Prema Zakonu o vlasništvu stanari svake zgrade moraju plaćati osnovno osiguranje koje podmiruje troškove što ih mogu izazvati udar groma, tuča ili oluja. Osiguranje podmiruje i troškove nastale kao posljedica eksplozije ili požara, udara motornog vozila, ali i štetu koju nanesu prosvjednici ili štete izazvane padom letjelice. U tim slučajevima stanari će dobiti novac za podmirenje troškova, i to od 3,5 do četiri tisuće kuna po oštećenom četvornom metru.

Potreban zapisnik

Osnovno osiguranje podmiruje odgovornost vlasnika i za štetu koja nastane slučajnim prolaznicima ili gostima. Tako u slučaju ozljede u dizalu ili padu leda, snijega, crijepa, antene, žbuke, tegle s cvijećem nije potrebno dizati privatnu tužbu protiv stanara jer se naknada štete može ostvariti od osiguranja. Osiguravatelji poručuju da je u slučaju nezgode najvažnije pozvati njih ili policiju kako bi postojao zapisnik na temelju kojeg se šteta može nadoknaditi. Novčani iznos u tim slučajevima kreće se od 40 do 130 tisuća kuna, ovisno o količini štete i osiguravajućem društvu.

– Osim osnovne police, građanima se nudi i dodatno osiguranje za izlijevanje vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi te centralnog grijanja, a zgrada se može osigurati od poplave, ali i drugih nezgoda – rekla je Marija Sesler iz GSKG-a, društva koje upravlja najvećim brojem stambenih zgrada u Zagrebu.

U slučaju poplave nastale zbog puknuća cijevi, stanari mogu dobiti nadoknadu od sto kuna po četvornom metru, dok je naknada za štetu od poplave 30 kuna po kvadratu.

Najčešće curi voda

Iz Croatia osiguranja, jednog od najvećih osiguravatelja zgrada, kažu da cijena osiguranja ovisi o površini, osiguranoj svoti te o lokaciji zgrade i građevnoj kategoriji.

– Godišnja premija osnovnog osiguranja za zgradu od 1400 četvornih metara iznosi oko 1100 kuna – rekli su iz CO-a. Ističu da su u 2013. na području Hrvatske isplatili 23 milijuna kuna takvih šteta, najčešće zbog problema na zajedničkim instalacijama, štete nastale izlijevanjem vode iz cijevi te štete od oluje i tuče.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije