Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pada kiša, a trg nije potopljen. Čini se da su ga napokon sredili

Staze oko trga friško su popločane, na svakih nekoliko metara smještene su klupe za odmor, uvedena je štedljiva LED rasvjeta, a u projekt je uloženo oko 6,5 milijuna kuna
07. studenoga 2019. u 23:45 0 komentara 670 prikaza
Gradonačelnik Bandić prošetao novouređenim Trgom Ivana Kukuljevića u Španskom
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Petogodišnja je Nikolina isprobavala ljuljačku, a njezina mlađa sestra Dora jedva je dočekala da se popne na tobogan. Obje su, kazala nam je njihova mama Mirjana Jelačić, presretne zbog novog dječjeg igrališta na Trgu Ivana Kukuljevića u Španskom. Na njegovu je drugom kraju uređeno još jedno igralište, a u blizini je i stol za ping-pong. Sve je to dio nove vizure trga, koji je od ožujka do rujna prolazio temeljitu sanaciju.

Gradnja vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora IZNAD RANŽIRNOG KOLODVORA Zagreb dobiva novi, južni ulaz s obilaznice

Ugradili više od 40 šahtova

Staze oko trga friško su popločane, na svakih nekoliko metara smještene su klupe za odmor, uvedena je štedljiva LED rasvjeta, a u projekt je uloženo oko 6,5 milijuna kuna (bez PDV-a).

– Svi smo jako zadovoljni novim trgom, izgleda sjajno. Jedino se nadam da neće opet biti pola metra ispod vode kad padne kiša – rekla je M. Jelačić.

Mislila je pritom na probleme s odvodnjom, o čemu je Večernji list već nekoliko puta pisao. Za svake jače kiše Trg Ivana Kukuljevića nestao bi pod vodom i više nalikovao ulicama Venecije nego dijelu Zagreba. Gumene čizme tada su bile neizostavan dio garderobe, a Špančani su posezali za paletama i gajbama kako bi prešli s jednog kraja trga na drugi. Problem se pokušao riješiti u ljeto 2017. radovima na sustavu oborinske odvodnje u sklopu kojih su postavljene dvije velike cijevi s istočne i zapadne strane trga, a ugrađeni su i novi šahtovi. Međutim, samo mjesec dana nakon što su bageri otišli trg je ponovno bio poplavljen jer šahtovi nisu spojeni na kanalice pa je voda slabije otjecala. No, ustvrdio je gradonačelnik Milan Bandić za jučerašnjega obilaska novouređenoga trga, to je sad stvar prošlosti. U utrošenih 6,5 milijuna kuna uračunata je i gradnja kompletne mreže oborinske odvodnje s više od 40 slivničkih rešetki.

Gradonačelnik Bandić prošetao novouređenim Trgom Ivana Kukuljevića u Španskom | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Nakon toga drenirali smo zelene površine koje su također spojene na sustav oborinske odvodnje – istaknuo je Damir Đerzić iz Gradskog ureda za izgradnju.

Sve bi trebalo biti O. K.

Pita li se stanovnike kvarta, kojima su Trg Ivana Kukuljevića i tamošnja dječja igrališta omiljena okupljališta, nova odvodnja zasad dobro funkcionira.

Radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora I TRI MAKETE ZA 227.000 KN Jeste li spremni za ovo? Grad će tiskati majice i plakate s novim rotorom. Za milijun kuna

– Evo, ovih dana neprestano pada kiša i nije bilo nikakvih problema. Voda lijepo teče u slivnik. Ako je suditi po trenutačnom stanju, sve bi trebalo biti O.K. – rekao je Davor Mikša. No Danijel Miklinić, također stanovnik Španskog, bio je skeptičan.

– Čini se u redu, ali nećemo znati funkcionira li sustav sve dok ne krenu jače kiše – kazao je Miklinić.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.