Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pacijenti će u Dom zdravlja Zagreb - zapad dolaziti i na zdrav obrok

Otkako je u rujnu stupio na dužnost, dr. Miro Hanževački približio je Dom zdravlja pacijentima, organizira i predstave za djecu...
30. ožujka 2015. u 12:00 5 komentara 6568 prikaza
21.03.2015., Zagreb - Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Zapad, Miro Sanzevacki.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dom zdravlja Zagreb – zapad uskoro bi trebao dobiti kafić – zalogajnicu gdje će se jesti isključivo proizvodi s nekog od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u okolici Zagreba. Obroci će biti nutricionistički uravnoteženi i prilagođeni individualnim potrebama i zahtjevima posjetitelja Doma zdravlja i djelatnika.

A gosti će moći razgovarati s nutricionistom i aktivno sudjelovati u planiranju svog obroka.

Od polja do stola

Naime, u Domu zdravlja planiraju postojeći zatvoreni mali restoran dati u najam po modelu "zdrav obrok od polja do stola".

– Time želimo prije svega unaprijediti prehrambene navike građana. Želimo pokazati ljudima da je moguće iz proizvoda koji rastu tu oko nas pripraviti kvalitetne obroke tako da čuvamo zdravlje, a jedemo nešto ukusno – kaže novi ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – zapad dr. Miro Hanževački.

A najavljeni zdravi restoran samo je dio projekata koji je ravnatelj Hanževački pokrenuo od rujna kad je preuzeo ravnateljsku dužnost.

Tako je građanima od nedavno dostupna nova internetska stranica na kojoj se nalazi popis svih doktora, stomatologa, patronažnih sestara, laboratorija i slično, njihove točne lokacije i kontakti. Uveden je i model "pitanja i odgovora putem interneta" gdje korisnici anonimno i brzo dobivaju odgovore.

– Jako smo zadovoljni time što Gradski ured za zdravstvo prepoznaje važnost preventivnog djelovanja te nam je suradnja odlična – kaže dr. Hanževački.

Provode i brojne tribine o prevenciji, a uskoro će s radom krenuti i mobilna stomatološka ordinacija.

– Želimo se dodatno približiti ustanovama na našem području, naročito domovima umirovljenika kako bi oralnu higijenu povećali kod starijih sugrađana koji su sada većinom prepušteni sami sebi – kazao je Hanževački.

Osim pomoći starijim osobama koji su pomalo već digli ruke od ulaganja u zube, još važniji mu je cilj podučiti djecu higijeni koja će im omogućiti lijep osmijeh kroz cijeli život.

– Naši stomatolozi imaju jako loša iskustva jer građani imaju puno karijesa, plombi i izvađenih zubi. Stoga smo obišli sve vrtiće i organiziramo predstave u Domu zdravlja kako bismo djecu podučili što moraju činiti da bi zube očuvali zdravima – poručuje dr. Hanževački.

Psihički bolesnici

A osim lijepog i zdravog osmijeha, cilj im je unaprijediti i integraciju osoba s različitim psihičkim bolestima.

– Kolege psihijatri rade odličan posao i bolesnici se u bolnicama vrlo uspješno zaliječe. No put do njihova potpunog uključivanja u društvo tek počinje kad iziđu s bolničkog liječenja i čeka ih potraga za zaposlenjem ili uključivanje u obiteljske aktivnosti. Na tom smo području izradili nekoliko projekata za koje vjerujemo da ćemo izboriti i financijsku pomoć europskih fondova i države – kaže Hanževački.

objavio fotku
Vlado Kalember u Splitu pozirao sa sinom Darianom. Pratitelji: 'Skoro je visok kao ti'
Veliki mali auto
Novi automobil i uski prolaz, što može poći po zlu?
  • zgbuco:

    Predlažem da se uz restač otvori, ak niš drugo mini motel ili hotel, s obzirom da se u svim našim zdravstvenim ustanovama poprilično dugo čeka red na preglede. Tu sam u ožujku dobio odgovor za UZV abdomena, uz uputnicu sa ... prikaži još!a naznakom hitnosti, da dođem početkom mjeseca maja, da me naruče za mjesec lipanj ili srpanj.

  • sudbina x:

    Pa tko će dolaziti recimo na ručak među bolesnike.U dom zdravlja ulaze samo bolesni ljudi kad moraju na pretrage ili liječenje.Kakav ručak bježi odavde ćim prije...!

  • ICCO:

    A zatim slijede kladionica, mesnica pa ćevapđinica aaaali isključivo od bio junetine. To majstore!