Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oživljavanje povijesti životni im je stil

Ovo su vitezovi modernog doba, gdje god da se pojave - privlače pozornost

red
Foto: Matija Djanješić
1/2
27.10.2016.
u 11:14

Udruga ima 50 članova, među kojima je i mnogo parova, a neki su se u njoj i upoznali...

Mač. Koplje. Luk i strijela. Oklop.

Kaciga. Štit. Ali i željezna košulja. Oprema koja većinu asocira na doba srednjeg vijeka pripadnicima Reda Čuvara grada Zagreba uobičajeno je ruho. Proučavanje povijesti i njeno oživljavanje za njih nije samo hobi. To im je životni stil. Jer nema slobodnog vremena koje ne provedu izrađujući replike oklopa ili proučavajući stručnu literaturu o krojevima i modi po stoljećima.

Za žičanu košulju dva mjeseca

No, ti moderni vitezovi izrađuju i namještaj kao iz srednjeg vijeka, uče izvorne plesove, izvlače stare recepte i uče se hraniti kao tadašnji puk, ali i plemstvo. Svladavaju i kaligrafiju, krasopis, a proučavaju i grbove. Prisutni su na gotovo svim događanjima oživljene povijesti u Hrvatskoj i izvan nje. Suorganizatori su i izvođači Viteškog turnira Franje Tahyja, a i gastronomsko-edukativnog projekta “Srednji vijek na Savi”. Oživljavaju povijesni Red sv. Ivana Jeruzalemskog koji je djelovao od 12. do 15. stoljeća. Mnogi članovi udruge, među njih 50, i rodbinski su vezani. Neki su se supružnici i upoznali u udruzi, a mnogima od njih to je dio zajedničkih aktivnosti.

I sam predsjednik Reda Čuvara grada Zagreba Deniver Vukelić, profesor povijesti i urednik povijesti u Školskoj knjizi, u udruzi djeluje sa svojom suprugom Sonjom. Njih dvoje suosnivači su Reda, uz današnjeg dopredsjednika Ozrena Šenatora i još njih 16-ero. Svi su se upoznali još tijekom fakultetskih dana.

– Djece u udruzi još nemamo, s obzirom na to da je dobna granica za učlanjenje 18 godina jer se u našim gostovanjima često i borimo, no to je samo dio ideje. A i te borbe su dobro uvježbane pa su i poprilično sigurne. Mačeve smo otupili, znamo točno što suparnici nose od zaštitne opreme, a i koji će im biti sljedeći potez – kaže 35-godišnji Vukelić, dodajući da na srednjovjekovnim događanjima ipak zaobilaze štandove s vrčevima vina s obzirom na to da moraju biti jako dobro koncentrirani. Žičanu je košulju sam izradio. Trebalo mu je dva mjeseca.

– Radio sam samo nekoliko sati prije posla. Za izradu su potrebne žice i kliješta, a kroz ruke mi je prošlo 10.000 karika – ističe Vukelić, dodajući da na svojim gostovanjima obvezno prikažu i srednjovjekovnu poljsku bolnicu.

– Ekipa hospitalaca pokazuje i kako se liječilo u to doba, pijavicama i priručnim lijekovima – napominje Vukelić.

Vježbaju kod Močvare

Da bi bili dio Reda, potrebna je i dobra tjelesna pripremljenost, kaže 32-godišnji Ozren Šenator, koji se, kad se ne bavi srednjim vijekom, brine o bolesnoj djeci u Klaićevoj. Naime, psiholog je u Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju. A u slobodno vrijeme s prijateljima iz udruge vježba na otvorenom, najčešće uz nasip kod Močvare jer moraju nositi i po 35 kilograma opreme. Kada kreću na putovanja, teren pripremaju i po nekoliko dana.

– Tada pripremimo i po nekoliko tona opreme – ističe Šenator, dodajući da naprave pravi srednjovjekovni kamp u sklopu kojeg žive tih nekoliko dana. Ručak tada kuhaju u velikom kotlu, a vodu piju isključivo – iz bačvi. •

Komentara 1

ST
stomiovotreba
20:47 27.10.2016.

Besposlen pop...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije