Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomogli im Zagrebački humanitarci

Ovo će biti još jedan naš Božić u mraku

21.12.2016., Zagreb - Nikolina Mihaljevic i njezina obitelj zive u kuci bez struje i vode u Odranskom Strmcu. DKS_56148728  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
25.12.2016.
u 16:23

Unatoč tome što žive bez struje i vode, u kući Nikoline Mihaljević optimizma ne nedostaje

U mraku. Prve su to riječi koje će izaći iz usta Nikoline Mihaljević kada opisuje kako živi u svom domu.

Struje u kući, u kojoj živi sa suprugom, dvoje djece te majkom i bakom, u Odranskom Strmcu – nema. Teško je to objasniti, kaže, 11-godišnjem sinu koji boluje od autizma.

Kupaju se u dječjoj kadici

Nije to jedina stvar koja u kući nedostaje. Vodovodne cijevi nisu provedene pa je tuširanje luksuz. Božić, blagdan koji u većini obitelji znači raskoš i bogat stol, za njih je kao i svaki drugi dan. Sretni su, kaže Nikolina, da imaju hranu na stolu. Da je imaju za blagdane pred nama, pobrinule su se članice udruge Zagrebački humanitarci, koje već godinama stalnim štićenicima i siromašnim obiteljima pomažu u svakodnevnom životu donoseći im namirnice. Pune vrećice hrane donijela je jedna od voditeljica udruge Ana-Marija Peić, a djeci su čak kupile i darove.

– Puno znači njihova pomoć. Razveseli i najmanja sitnica, a kako neće tradicionalan jelovnik za Božić – kratko će Nikolina Mihaljević dodajući da će bor okititi. Onaj plastični, star 13 godina. Vjerojatno će se prije večere okupati u dječjoj kadici. Ako uspiju doći do vode. Jer voda u rupi koju su izbušili, svojevrstan bunar, već je odavno zaleđena. Roba se pere na ruke izvan kuće na temperaturama ispod nule. Po pitku vodu odlaze na izvor udaljen tri kilometra. Prostorija koja je trebala biti kupaonica još uvijek je neizgrađena. Jedina im je opcija poljski zahod.

– Uselili smo se 2012. iz podstanarstva, kuća je bila podignuta pa smo imali namjeru uređivati je malo pomalo. No onda je suprug dobio otkaz pa je došlo do prve ovrhe, pa druge... – opisuje situaciju Nikolina.

Kći spava s prabakom

Žive od novca koji Nikolina dobije s obzirom na status njegovateljice, no velik dio otiđe na benzin koji im služi kao gorivo za agregat, kojim povremeno dobivaju struju za svjetla. Dio novca odlazi na skrb za 83-godišnju baku koja je na umoru (s kojom spava 17-godišnja kći). Neće imati ni dovoljno drva za ogrjev. Odnosno otpadaka koje dobiju. Svi koji žele pomoći obitelji Mihaljević mogu se obratiti Zagrebačkim humanitarcima. •

Komentara 2

KS
krao_sam
17:30 25.12.2016.

Nek ju zaposle u drzavnu sluzbi da nosi papire i problem rijesen.

NA
nano0705
17:23 25.12.2016.

Dosadili ste sa ovim sudbinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije