Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Ovako se slavi Božić u Lici, Africi, Australiji...

Na 17 papirića učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog ispisali su hrvatske regije i zemlje svijeta, a sreća je “odlučila” čije će božićne običaje i gastronomsku ponudu predstaviti na prodajnom adventskom sajmu koji su odlučili pripremiti u školi
21. prosinca 2018. u 08:56 0 komentara 546 prikaza
Učenici Gimnazije Tituš Brezovački pripremali hranu u humanitarne svrhe
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Još sredinom studenog svaki je razred iz šešira izvukao svoju temu. Na 17 papirića učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog ispisali su hrvatske regije i zemlje svijeta, a sreća je “odlučila” čije će božićne običaje i gastronomsku ponudu predstaviti na prodajnom adventskom sajmu koji su odlučili pripremiti u školi.

Advent Jede se hrvatsko. I to viška pogača, buncek sa zeljem, pole, olito, hroštule...

Brzo su se organizirali – jedan dio njih bacio se na “googlanje” i pretraživanje arhiva kako bi otkrili kako blagdane slave u pojedinim zemljama i regijama, a potom su krenuli u realizaciju. Mjesec dana trajalo je nabavljanje nakita, ukrasa, izrada suvenira, kolačića i drugih delicija.

Novac će tek prebrojiti

A kad je došlo vrijeme za predstavljanje svog rada posjetiteljima na božićnom sajmu kojem je bio cilj skupljanje za odlazak plivačke reprezentacije “Tituša” na Svjetsko prvenstvo srednjih škola u Rio de Janeiro, vrlo brzo su shvatili – fakat smo pogodili u bit. Hodnicima i prostorijama jedva se kretalo od gužve, a mnogi su u redovima čekali kako bi isprobali finske medenjake, francuske palačinke, ličke kobasice, austrijski roštilj...

Advent u Zagrebu PROMO Tijekom božićno-novogodišnjih blagdana očekuje se 10-ak posto više turista nego lani

– Predstavljala se tradicija Dalmacije, Like i Gorskog kotara, Istre i Kvarnera, Slavonije i Baranje, Zagreba i okolice; a od svjetskih zemalja, uz Finsku, Austriju i Francusku, učenici su pokazali i kako se Božić slavi u Italiji, Španjolskoj, Filipinima, u SAD-u, Africi i Australiji – kaže ravnatelj Damir Jelenski, dodavši da novac trebaju tek prebrojiti, no nada se da će biti dosta za put u Brazil. Pravi je hit bio “dalmatinski”, ali i “talijanski”.

Najboljima slobodan dan

– 1B razred, čiji su učenici dobro namučili da napune sve tražene tanjure špagetima bolonjez. U svoj su razred donijeli čak i štednjak kako bi podgrijavali mesni umak koji se satima pripremao u obiteljskim domovima, a na licu mjesta kuhala se tek tjestenina.

– Kako bi predstavili Ameriku, naš je razred pekao muffine i gingerbread kekse u obliku čovječuljaka. Okusom su između paprenjaka i medenjaka uz dodatak cimeta, klinčića, muškatnog oraščića, pimenta i đumbira – kažu Brigita Butković, Lucija Škrbić i Ana Čanaki iz 1A razreda. Suvenire koji su se prodavali radili su, pak, svi članovi obitelji, pa je, primjerice, na štandu bila čak i slika koju je naslikala jedna baka.

Težak odabir Ovo je najljepši zagrebački adventski izlog po izboru čitatelja Večernjeg lista

Ovo je, kaže ravnatelj Jelenski, tek drugi sajam ovakvog tipa. Lani se skupljali za badmintonašice i krosaše, a razred koji proda najviše dobit će slobodan dan koji će iskoristiti onako kako požele.

– Moguće da odu i na izlet – zaključuje Jelenski.

>> Advent u Zagrebu

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.