Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50. rođendan ZPC-a

Ova je predstava bunt koji poručuje da ćemo prebroditi krizu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
11.12.2020.
u 11:00

Premijera predstave je večeras, a izvodi se i sutra u 20 sati u ZKM-u

Mrkli mrak u kazalištu. Grobnu tišinu prekida glazba nalik zujanju muha i vojničkoj koračnici. Na pozornici je mlada žena obasjana slabim svjetlom. Mahnito pleše kao da od sebe pokušava otjerati buku teških misli. I dok se tako bori sama sa sobom, na sceni joj se pridružuju još četiri žene pa njezin osamljeni košmar postaje ekstatično otkrivanje zajedništva...

“Revel Revel” nova je predstava kojom Zagrebački plesni ansambl slavi 50. rođendan, a premijera je večeras u 20 sati u ZKM-u. Koreografiju potpisuje proslavljena španjolska umjetnica Roser López Espinosa, a dramaturgiju Katarina Pejović. Pripremati plesnu predstavu u doba korone, pak, govori nam Petra Glad Mažar, umjetnička voditeljica ZPA, nije nimalo lako.

– Umjetnicima na nezavisnoj sceni uvijek je stresno, a pandemija je to pojačala 70 posto. No sad smo se već navikli planirati dan po dan. Ljetos smo napunili kreativne baterije u Svetvinčentu, gdje smo ušli u proces istraživanja, a nastavili smo jesenas u Zagrebu, usprkos tome što je nekoliko puta dio ansambla bio u samoizolaciji – kaže.

Rad od kuće za plesače nije opcija, a u čitavoj situaciji, dodaje, ima i pozitive. Uvjeti pandemije, naime, omogućili su im suradnju s Roser López Espinosom koju neizmjerno cijene. – U koreografijama koristi aeroelemente i cirkuske akrobacije, a istovremeno je posvećena i cjelini i detaljima, što se rijetko viđa – objašnjava.

09.12.2020., Zagreb - Zagrebacko kazaliste mladih, proba uoci premijere plesne predstave Revel revel o tome kako funkcionira ples u doba korone. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Čitava predstava nosi ženski pečat, budući da je izvodi pet plesnih umjetnica, Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Gendis Putri Kartini, Petra Valentić i Jovana Zelenović. Muška su pojačanja Mark Drillich koji potpisuje glazbu, Nikola Barbir, zadužen za kostimografiju, te Vladimir Končar, autor grafičkog oblikovanja. Za plesačice je, pak, rad na ovakvom projektu u jeku korone predstavljao golem izazov, ističu Petra Valentić i Andreja Jandrić.

– Teško je biti na distanci od publike koja u gledalištu nosi masku pa ne možeš vidjeti reakcije. I svaki je dan nova bitka jer nikad ne znaš hoće li netko morati u samoizolaciju. Raditi u takvim uvjetima Sizifov je posao, ali baš kao i on, guramo dalje – govore.

“Revel Revel” opisuju kao priču o zajedništvu, osnaživanju pojedinaca i propitivanju prostora osobne slobode. Kada je netko sam, kažu, izoliran je i slab, a u zajedništvu je i snaga.

– Predstava u nazivu nosi i stav, bunt da usprkos svemu možemo stvarati, veseliti se i prebroditi krizu u kojoj se nalazimo. Pa se nadam da ćemo i 50. godišnjicu ansambla na proljeće obilježiti i pravim tulumom – zaključuje Petra Glad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije