Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smeće ima vrijednost

Otvara se izložba 'Recycle or Try': Pogledajte čemu mogu služiti kantice za sprejeve i omoti hrane

Recycle or Try
Foto: Galerija VN
21.03.2022.
u 15:12

Umjesto da baca plastiku, tkaninu, karton i ostalu ambalažu, Lunar od 'smeća' stvara umjetnička djela

Smeće također, prema svemu sudeći, ima svoju ljepotu. Street art umjetnik Slaven Lunar Kosanović prepoznao je sveopću prenatrpanost svakodnevice otpacima te ih odlučio upakirati u ekološki prihvatljivu ambalažu s estetskom i etičkom dimenzijom. Stvaralački proces zagrebačkog graffiti umjetnika pod nazivom "Recycle or Try", odnosno izložba eksponata koje je stvorio od bačenih predmeta,  može se od sutra vidjeti u prostorima Galerije VM od 19 sati.

Uvidjevši besmislene količine ambalaže koja zagađuje okoliš, Lunar se odlučio suprotnom pristupu. Umjesto da baca plastiku, tkaninu, karton i ostalu ambalažu, on od 'smeća' stvara umjetnička djela. Crtanjem i slikanjem po iskorištenim odbačenim objektima, osim što uvodi estetiku, tjera na razmišljanje o lokalnom i planetarnom zagađenju.

Kantice od sprejeva, kutije, omoti, pakiranja od hrane i tkanine. Sve su to predmeti koje autor u stvaralačkom procesu razrađuje u začudne kompozicije. Lunar skoro sve što mu prođe kroz ruke lako i uvjerljivo odvaja od aure neželjenosti, ističući pri tome pravi smisao umjetničke, pa i aktivističke geste. U svojim se djelima nadovezuje na tradiciju kritike konzumerizma u umjetnosti i na još dugotrajniju povijest korištenja pronađenih predmeta (objets trouvés). 

Navedeni ciklus može se tumačiti i kao dnevnik Slavena Lunara Kosanovića o nužnosti oporavka individualnog i univerzalnog načina života i djelovanja, pošto su neki od primjera reciklirane ambalaže vezani uz njegovu obitelj i prijatelje. Primjerice, letci s putovanja s Reom, geografske karte te tiskarski otisci njegove monografije.

U projekt je uključio i svoje prijatelje te suradnike Ivu Kosanovića, Krešimira Budena, Marka Zetsa Prpića, Albe Miočev, Klasje Habjan, Danijela Žeželja, Pavla Tandare Postera, Andi Soto i Vladimira Tomića Moska, koji interveniraju na reciklaže te je time Lunar dopustio nadogradnju svojeg rukopisa i motivskih obrazaca.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije