Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje večernjeg lista

Otkrivamo: u kojem se gradu u županiji najbolje živi

Zagrebačka županija
Foto: www.tzzz.hr
1/3
03.03.2014.
u 10:29

Posjetili smo devet gradova Zagrebačke županije i na osnovi 15 kriterija usporedili kvalitetu života u svakom od njih

Prema posljednjem popisu stanovništva, devet je gradova Zagrebačke županije, po gruboj statistici, jasno karakterizirano – urbana su središta jer broje do ili više od deset tisuća stanovnika.

Maksimalne stope prireza

Večernji list u suradnji s Dubravkom Jurlinom Alibegović, ravnateljicom Ekonomskog instituta, provjerio je jesu li županijski gradovi – Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić doista urbana središta, kakav je i koliko košta život u tim gradovima ili su oni tek uspavani sateliti metropoli.

Istraživanje smo proveli na osnovi petnaest kriterija – počevši od izgrađenosti komunalne infrastrukture, cijene komunalija, vrtića, nekretnina, stopi prireza, stupnju zaposlenosti pa sve do kulturne ponude.

Foto: ''

Tako se, objašnjava Dubravka Jurlina Alibegović, građani Svete Nedelje mogu opravdano smatrati zakinutim za dio javnih potreba, naročito onih kulturnih, jer u svome gradu nemaju ni kino, galeriju, knjižnicu, ni dom kulture, dok istodobno kao porezni obveznici uplaćuju novac u gradsku blagajnu.

Apsurd je tim veći jer su upravo u Svetoj Nedjelji status grada dobili na temelju relativnog snažnog fiskalnog kapaciteta.
Najbolju pak osnovu za razvoj imaju u Gradu Zaprešiću sa 73,5 posto radnog stanovništva od 15. do 64. godine života. Među gradovima Zagrebačke županije Dugo Selo, Sveta Nedelja i Zaprešić gradovi su u kojima je najveći udio djece predškolske dobi.

Foto: ''

– Svi ti gradovi financiraju troškove predškolskog odgoja i obrazovanja djece u dječjim vrtićima, pri čemu cijena participacije roditelja za brigu o djeci u gradskim vrtićima iznosi od 500 kuna, kao što je to u Vrbovcu, do 600 kuna, kao što je to slučaj u Dugom Selu – objasnila je Jurlina Alibegović.

Vrbovec, Zaprešić i Sveti Ivan Zelina primjeri su gradova koji su uveli maksimalne stope prireza po broju stanovnika – 12 posto, dok su primjerice ukupni proračunski prihodi po stanovniku grada Zaprešića 2,3 puta veći od onih u Vrbovcu.

Gradske plaće veće od državnih

– Od svih gradova samo Grad Samobor nije uveo prirez porezu na dohodak. Grad bi ga mogao uvesti po stopi od 15 posto koliko mu zakon omogućava i time ostvariti dodatne prihode u proračunu koji bi podmirili prihode koje Grad ostvaruje od pomoći iz proračuna središnje države – kaže Jurlina.

Prosječni iznosi neto plaća u gradskim službama većine gradova u Zagrebačkoj županiji viši su od državnog. Svih devet izabranih gradonačelnika zauzvrat svojim građanima biračima moraju pružiti vrhunski javni servis

Dubravka Jurlina Alibegović

Ekonomski institut, ravnateljica

Etiketa najstarijih gradova županije, ako se promatra udio starog stanovništva, pripada Jastrebarskom i Svetom Ivanu Zelini.

Sudeći po podacima, baš svi županijski gradovi prevelik dio svojih prihoda troše na rashode za zaposlene u gradu i u ustanovama koje financiraju poput domova zdravlja, vrtića.

– Prosječni iznosi neto plaća u gradskim službama većine gradova u Zagrebačkoj županiji viši su od državnih – kazala je Jurlina Alibegović te poručila kako baš svih devet izabranih gradonačelnika zauzvrat svojim građanima biračima mora pružiti vrhunski javni servis.

Surađivali: Jakov Novak, Stjepan Bubalo, Dijana Kožul, Sandra Golemac, Jana Peršić, Petra Balija, Mateja Šobak.

Komentara 5

LU
lutomirski
11:17 03.03.2014.

ako imate dosta prihoda onda u svakome gradu i u Sibiriji...

RU
ruDar1
15:07 03.03.2014.

Ovo se zove istraživanje?! Usput, voda u Dugom selu je 13kn/m3 a ne 47. Vjerujem da i u drugim gradovima komunalije ovise o cijeni grijanja, a ne samo u VG. Što je u komunalijama u Ivaniću? Koliko vode dobijem u Samoboru za 250 kuna? I jel' mi može netko objasniti što to znači da je 9 gradova urbano središte zato što imaju manje ili više od 10.000 stanovnika?! I zašto nema kontakt podatka za novinara, kad već imaju profil?

LI
liliZG
11:46 03.03.2014.

i tko je pobjedio??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije