Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi projekt

Otkrivamo kako imati bogat vrt usred svoga kvarta

gradski vrtovi
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/6
15.03.2016.
u 08:00

Neki su zakupom gredice prvi put došli u doticaj sa zemljom pa će im naše radionice pomoći, kaže prof. Tanja Gotlin Čuljak

Kada posaditi koje povrće, koje posaditi međusobno bliže, a koje dalje kako ga kukci ne bi pojeli, samo su neke od tema o kojima će više od 2000 Zagrepčana uskoro moći slušati od agronoma u svih 11 gradskih vrtova.

Na ideju da savjetuju sugrađane došli su jer su ih za vježbi sa studentima u gradskim vrtovima vukli za rukav da pogledaju koja je bolest na salati te ispitivali kako da se riješe puževa ili kukaca s kupusa.

Izvor zdrave hrane

– Ovu salatu posijao sam jesenas i sad je presađujem. Čuo sam da je dobro u njenoj blizini posaditi bijeli luk da tjera kukce pa sam tako i napravio, no bit će mi drago da sve te savjete mogu čuti od stručnjaka pa će, nadam se, biti više i povrća – kazao je Josip Garaj, umirovljenik koji ima gredicu u Mandlovoj na kojoj je već počeo saditi. Radi li ispravno, saznat će već za nekoliko dana jer će se prvo predavanje po gradskim vrtovima održati 21. ožujka u Sopotu i Sloboštini.

Dokazat će da se i u metropoli može uzgojiti najslađa lubenica

– Objasnit ćemo građanima koji su prvi proljetni radovi na zemlji i što da prvo posiju, kako da kompostiraju i koje bi biljke trebali sijati uz koje – istaknula je prof. Vesna Židovec.
Prvi radovi u vrtu trebali su se obaviti još u jesen, i to štihanjem zemlje, što mnogi nisu napravili pa su agronomi uvjereni da će građanima biti od koristi.

Foto: Instagram

– Ima onih koji znaju dosta o poljoprivredi, no ima i onih koji su zakupom gredice u gradskom vrtu prvi put došli u doticaj sa zemljom pa smo predložili Uredu za poljoprivredu niz radionica kako bismo pomogli građanima da imaju što veći urod i što manje grešaka kod sadnje – objasnila je prof. Tanja Gotlin Čuljak. Dodala je da vrtovi imaju višestruku korist; izvor su zdrave hrane i poboljšanja kućnog proračuna, doprinose očuvanju bioraznolikosti i ekološkoj svijesti, dobar su način korištenja slobodnog vremena.

Priručnik o ekovrtlarenju

Zanimljivo je da je i Agronomski fakultet zakupio parcelu u vrtu na kojoj će raditi studenti, ali i vrtićka i školska djeca, što će biti i primjer drugima kako saditi. Organizirat će i natjecanja “uzgojimo najslađu lubenicu” te će birati najljepši vrt, a u planu je i izdavanje priručnika o ekovrtlarenju i priručnika za djecu.

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:44 15.03.2016.

Hm, kako tužno. U zemlji koja je predispozicionirana za poljoprivredni raj, jedina poljoprivreda će se odvijati ispred haustora betonskih zgrada na zatrpanim smetlištima, kasnije malo posipanima sa zemljom. Idemo delati.

JU
jusulu
12:47 15.03.2016.

hvale vrijedan projekt....i gradski vrtovi i ova edukacija o sadnji, njezi bilja...no osobno smatram da je projektgradskih vrtova hvale vrijedan ne zbog paprike, već zbog učenja o prirodi, o učenju poštivanja i biljaka, i životinja i ljudi, o učenju suživotaa sa ljudima okruženju prirode, a i o početku sudjelovanja građana u svim društvenim i inim zbivanjima.....više glava više ideja...no možda sam optimist

Avatar liquidsky
liquidsky
08:29 15.03.2016.

Najlakše je onima koji se zovu Milan Bandić, a gradonačelnici su grada Zagreba. Njima o trošku građana vrtove uređuje Zrinjevac, čak im izgrade drvene kućice i klupice, a onda Milani Bandići pozivaju novinare da se uvjere kako su oni (Milani Bandići) dobri vrtlari i ratari. Čak u Skupštini s govornice spominju kako im uspijeva raštika i nude recepte za njenu pripremu. Oni koji nisu Milani Bandići, moraju se potruditi ne bi li im nasad uspio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije