Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nebriga

Oštećena skulptura V. Bakića u centru, a i prijetnja je sigurnosti

vojin bakic
Petar Glebov/PIXSELL
26.06.2012.
u 21:30

Razlistana forma jedna je od najvrednijih skulptura u javnom prostoru grada, a o kojoj se očito ne skrbi

Jedna od najpoznatijih zagrebačkih suvremenih skulptura, “Razlistana forma” velikog hrvatskog kipara Vojina Bakića, koja stoji na početku Gajeve ulice, godinama je stajala skrivena od pogleda prolaznika. Zimi su je zaklanjale drvene kućice, a ljeti terase, pa je vrhunsko djelo suvremene umjetnosti nezamjećeno propadalo pod “zubom“ vremena.

Uklonili terase

Nakon što je na inicijativu projekta 1postozaumjetnost uklonjena terasa koja je okruživala “Razlistanu formu” te su postavljene nove dvije klupe, na skulpturi, na zaštićenom spomeniku kulture, otkrivena su velika oštećenja. Pri dnu skulpture, na mjestu gdje se kip spaja s mramornim postoljem, nalazi se velika pukotina, koja prijeti urušavanju “Razlistane forme“. Skulptura je prije nekoliko godina restaurirana, a sada, s teškim napuklinama, osim što je ugrožena sama skulptura, ugrožena je i sigurnost građana s obzirom da ona stoji u javnom prostoru i može se srušiti.

Brončana skulptura koja podsjeća na ukrštene repove kitova nastala je 1960. godine za prostor kafića na vrhu Iličkog nebodera. Nakon rekonstrukcije toga prostora skulptura je bačena na otpad, odakle ju je spasio kipar i slikar Ivan Picelj, osnivač likovne grupe EXAT 51. Još jedan Bakićev reljef tada je već odvezen na otpad i zauvijek izgubljen. Prilikom uređenja grada za Univerzijadu, forma je smještena na sadašnju lokaciju, ali ne u izvornom stanju.

Promijenili joj boju

Naime, dobila je crnu boju, a izvorno je bila boje metala i sjajna. “Razlistana forma” jedna je od najvrednijih skulptura u javnom prostoru Zagreba. Forma je ujedno i rijetki suvremeni rad koji se može vidjeti na ulicama glavnoga grada budući da je Zagreb grad u kojem praktički nema suvremene umjetnosti u javnom prostoru. Nakon što su skulpturi omogućili ponovnu vidljivost projekt 1postozaumjetnost sada je pokrenuo inicijativu za njenu obnovu. Zavod za zaštitu spomenika na naše upit nije dao odgovor kada će se krenuti sa obnovom.

Komentara 4

MI
Milkica
22:11 26.06.2012.

Bandiću je glavno da imamo vašar i čadore na ulicama i trgovima. Selo moje malo.

DU
Deleted user
22:46 26.06.2012.

gradovima koji biraju bandiće i kerume za gradonačelnike ne trebaju skuplture, ne treba im ništa vezano za kulturu i civilizaciju, takvi gradovi niti nisu gradove nego naprosto primitivne nastambe.

VI
Vito
06:30 27.06.2012.

Razlistana forma jedna je od najvrednijih skulptura u javnom prostoru grada, a o kojoj se očito ne skrbi Dajte ju skupljačima "perja" - skupljačima obojenih metala pa će te vidjeti njezinu stvarnu vrijednost Uostalom zašto ne pitate silvije novaka, onon je zadužen za brigu o zaštiti kultirne baštine i umjetnina na području Zagreba, a postavio ga milan bandić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije