Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelo se u tri slijeda

Osobe s invaliditetom natjecale se u kuhanju za korisnike pučke kuhinje na Svetom Duhu

Zagreb: U Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu održano prvo nacionalno gastro natjecanje
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/7
21.11.2021.
u 16:47

- Volim kuhati, ne znam još kako treba, ali želim kuhati. Želim se time baviti u životu - priznala nam je 37-godišnja Nikolina Soldo iz Slavonskog Broda, jedna od natjecateljica.

Prvo je poslužen rižoto s maslacem, sirom i ciklom, a zatim su uslijedili njoki od koprive i piletina na grillu u bijelom umaku. Za desert čokoladni brownie s preljevom od šumskog voća, i kao finiš - koktel iznenađenja. Ukratko, obrok za prste polizati u tri slijeda pripravljao se danas u Župi svetog Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, a pripremala ga je vrlo posebna ekipa i to za korisnike tamošnje, itekako popularne, pučke kuhinje. Radi se, naime, o prvom nacionalnog gastro natjecanju "Amorova žlica" za osobe s invaliditetom iznad 17 godina koji se održava peti tjedan, a kuhari su osobe svih dobi i oblika invaliditeta iz raznih krajeva Hrvatske. Slatina, Šibenik, Split i Slavonski Brod samo neki su od gradova natjecatelja koji su obroke radili s mnogo ljubavi, pažnje i uz minimalnu pomoć Vedrana Habela, voditelj škole kuhanja za osobe s invaliditetom Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO)

 

UNUO se 13 godina bavi edukacijom osoba s invaliditetom je i organizator ovog natjecanja koji ima specifičnu svrhu, a ta je da natjecatelji prezentirajući svoje vještine motiviraju osobe bez vlastitog doma da se uključe u društvene tijekove života te da se zainteresiraju za ugostiteljstvo jer im ono omogućuje plaću i smještaj te na taj način mogu krenuti lakšim i konkretnijim putem samostalno u život. Osim kuharskog dijela, u kojem je danas sudjelovalo osam kandidata - polufinalista, posebno se održalo i natjecanje u pripravljanju koktela - doduše onih bezalkoholnih. 

- Volim kuhati, ne znam još kako treba, ali želim kuhati. Želim se time baviti u životu - priznala nam je 37-godišnja Nikolina Soldo iz Slavonskog Broda, jedna od natjecateljica. Bila je pomalo nervozna, kao i drugi kandidati, no cijelom su natjecanju pristupili s puno ljubavi i oduševljenja, jer se radi o aktivnosti koja im, kažu, godi i koja ih smiruje. U pripremi obroka radili su u paru i odlično su se snašli, a tek tu i tamo pokojim je savjetom "uletio" chef Vedran Habel. 

21.11.2021., Zagreb - U puckoj kuhinji na Svetom Duhu odrzano prvo nacionalno gastro natjecanje za osobe s invaliditetom.
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

- U natjecanje je uključena 51 institucija sa područja cijele Hrvatske i ukupno 166 natjecatelja sa raznim vrstama invaliditeta. Natjecanje smo organizirali sami, a pri tom nam je mnogo pomogla Hrvatska provincija svetog Jeronima franjevaca konventualaca. Finale je 5. prosinca, glavna nagrada je put u Rim, a podijelit će se i zlatna, srebrna i brončana medalja koju će izraditi zlatarna Dodić - rekla je dopresjednica udruge Silvija Habel. 

Komentara 1

ZA
ZaBoljeSutra
07:52 22.11.2021.

meni to na tanjuru izgleda odlično. bravo kuhari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije