Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolektivni ugovor

Osnovica za plaću ista je kao i lani, a vraća se dar za djecu te božićnica

Internet
Grgur Zucko/PIXSELL
25.01.2013.
u 13:20

Nakon dva mjeseca pregovora postignut dogovor između Grada i sindikata gradskih službi

Nakon dva mjeseca pregovora predstavnici sindikata zaposlenih u Gradu Zagrebu i gradonačelnik Milan Bandić napokon su potpisali sporazum o provedbi kolektivnih ugovora za 2013. godinu.

Najvažnije je da se osnovica plaće za otprilike deset tisuća radnika neće mijenjati, ostat će ista kao i lani. Ipak, sindikati su se odrekli pojedinih prava.

Devet ključnih stavki

– Prije dva mjeseca počeli smo pregovarati o novom kolektivnom ugovoru i postigli konačni dogovor. Od 2008. godine naš je proračun počeo padati, no ne možemo preko noći tražiti od naših zaposlenika da se ruše njihova prava koja su godinama ostvarivali. Osnovica plaće je kao i 2012. godine, ali donijeli smo devet ključnih stavki – kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Tako će uskrsnica biti četiristo kuna kao i lani, a regres umjesto 1250, tisuću kuna. Dar za djecu kojeg lani zaposlenici nisu imali bit će šesto kuna, a vraćena je i božićnica od petsto kuna. Jubilarne nagrade zbog kojih su pregovori i trajali dva mjeseca ipak će ostati.

Isplatit će se i zaostaci i za razdoblje od 1. srpnja do kraja prošle godine, ali u visini neoporezivih iznosa. Tako će, primjerice, zaposlenici koji imaju trideset godina radnog staža u kulturi umjesto jubilarne nagrada od 25.000 kuna dobiti tri tisuće kuna.

Svi su nam zavidjeli

– U dosadašnjem kolektivnom ugovoru iznosi su bili izdašniji. Na jubilarnim nagradama u Gradu svi su nam zavidjeli. S obzirom na pad gradskog proračuna od četiri posto, zadovoljni smo – kazala je uime Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić.

Na ovaj način u kulturi uštedjet će se otprilike 25 milijuna kuna, no koliko će ukupno Grad Zagreb s obzirom na novi sporazum novca zadržati u blagajni, nije poznato. Naime, iz proračuna je za plaće radnika osigurano 1,5 milijardi kuna, a kako tvrdi pročelnik za financije Slavko Kojić, taj se iznos neće mijenjati. Riječ je o drukčijoj raspodjeli.

– To znači da ćemo potrošiti milijardu i 450 ili 500 milijuna kuna, što je planirano u proračunu i ove godine. Radi se o istoj svoti, samo smo unutar toga drukčije posložili kućice – kazao je Kojić.

Za smrt zaposlenika pri obavljanju službe izdvajat će se 7500 kuna, a za smrt supružnika, djeteta i roditelja tri tisuće kuna.

Komentara 16

BA
baniček
14:59 25.01.2013.

a meni koji radim kod privatnika dobijam neplaćene prekovremene, 2200 kn 'plaću', o regresima i ostalom mogu samo sanjati i na kraju jedan veliki kur..

VJ
vjetrenjača
15:50 25.01.2013.

25.01.2013. u 13:33h @rea je napisao/la: Uskrsnica, božićnica .......... A sve plaća privatni sektor. Ako ćemo iskreno, bome i ja i moja lošija polovica ostavljamo svoju grbaču svaki dan na poslu, a nismo privatni sektor. Djecu nam odgajaju bake. Takoako da se ja baš i NE osjećam da mi netko nešto poklanja.

RE
@rea
13:33 25.01.2013.

Uskrsnica, božićnica .......... A sve plaća privatni sektor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije