Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Osniva se Savjet gradonačelnika: Čini je struka, usmjeravat će obnovu Zagreba

Savjet će osnovati već početkom sljedećeg tjedna, a formirat će i stručne radne skupine koje će izraditi detaljne analize u svojim područjima koje će dati sadržaj prijedlogu programa cjelovite obnove Zagreba.
17. travnja 2020. u 18:55 0 komentara 531 prikaza
Ivica Rovis
Foto: Luka Stanzl/PIXSEL

 U obnovi Zagreba nakon potresa potrebna je mobilizacija stručnjaka svih disciplina te participacija građana, a osnovat će se i Savjet gradonačelnika koji će usmjeravati i pratiti proces obnove grada. Zaključak je to prvom sastanku koji su danas održali gradonačelnik Milan Bandić i stručna javnost koju čine  između ostalog stručnjaci s područja arhitekture, graditeljstva, urbanizma i prostornog planiranja.

Zagreb: Milan Bandić obišao dječji vrtić Markuševec JE LI NAPOKON ČUO APELE? Bandić formira svoj tim za obnovu, zove i pravnike, sociologe...

Potrebna participacija i građana

"Današnji sastanak zamišljen je kao osnivanje Savjeta gradonačelnika koji će pomoći obnovi grada u koji bi bili uključeni svi stručnjaci za određena područja - rekao je  u petak ravnatelj gradskog Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis na konferenciji za medije. Savjet će osnovati već početkom sljedećeg tjedna, a formirat će i stručne radne skupine koje će izraditi detaljne analize u svojim područjima koje će dati sadržaj prijedlogu programa cjelovite obnove Zagreba. Također, moraju definirati jasne kriterije i procedure te utvrditi vremenski okvir za poduzimanje hitnih interventnih mjera koje su neophodne za spašavanje života i sigurnost.

Sve aktivnosti i ciljeve provodit će u skladu s postojećim zakonima, a poštovat će se i sve odredbe Zakona o obnovi oštećenih zgrada, koji je još u izradi. Radni materijal današnjeg sastanka ponukan je prijedlogom Zakona o obnovi koji je, tvrdi Rovis, zanemario prostor Donjeg i Gornjeg grada i Kaptola. 

Ministar Štromar posjetio inženjere koji rade na provjeri statike i procjeni štete od potresa POSJETIO INŽINJERE Štromar: Zakon bi u tjedan do dva trebao krenuti u brzu proceduru

- Svjesni smo činjenice da je to prostor koji čini identitet i Grada i države jer se radi o povijesno-urbanoj cjelini s neprocjenjivim vrijednostima. Tom se prostoru mora postupiti na drugačiji i stručan način, a rezultati rada moraju biti vidljivi. Proces obnove je dugotrajan proces koji mora biti kvalitetan i u skladu sa svim zakonskim propisima - istaknuo je Rovis. Dodao je i da je uz sinergiju znanosti, struke, uprave te gospodarstva, ključan faktor  i pravovremena participacija građana kako bi Zagreb bio obnovljen po mjeri čovjeka koji u njemu živi. 

Pregledano 10.700 zgrada

Profesor na Građevinskom fakultetu i voditelj tima za pregled zgrada nakon potresa Josip Atalić rekao je da su do sada pregledali 10.700 zgrada te procjenjuje da će konačan broj biti oko 18.000.

- Dinamika je vrlo teška, zbog koronavirusa smo ograničeni samo na inženjere iz Zagreba. Umorni su i rade po cijele dane, na izmaku smo snaga. Vjerujem da smo sve ove kritične zgrade pregledali, da će ostale biti većinom zelene ili možda koja žuta. Ako smo nekoga preskočili, a da je u kritičnom stanju, rado ćemo se odazvati po hitnom postupku - poručio je Atalić.

Radovi na zgradama stradalima u potresu i raščišćavanje ulica još traje.Radnici Zagrebačkih cesta uklanjaju šutu i građevinski otpad Nakon potresa HSLS traži hitnu proceduru za dva zakona o obnovi Zagreba

Prema prezentaciji Zavoda za prostorno uređenje koja je bila prikazana na konferenciji za medije, rezultati procjena oštećenja građevina od 15. travnja pokazali su da su 122 zgrade neuporabljive zbog vanjskih utjecaja, a zbog oštećenja njih 502. Privremeno neuporabljivih uz potreban detaljan pregled, gdje je iz građevine potrebno iseliti ili koristiti na vlastitu odgovornost je 1228, a onih gdje su potrebne mjere hitne intervencije je 1509. Zgrada koje su uporabljive bez ograničenja je 3682, a onih koje su uporabljive s preporukom o postupanju je 3107.

BRAČNI PAR LAJTMAN
unosan turistički biznis
Napravili kućicu za mirovinu u Pleškovcu, a sada je rentaju turistima za 360 eura dnevno
Kaufland
NEVIĐENO SVJEŽE? DA!
Kako svježe namirnice dolaze na vaš stol
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.