Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon potresa

HSLS traži hitnu proceduru za dva zakona o obnovi Zagreba

Radovi na zgradama stradalima u potresu i raščišćavanje ulica još traje.Radnici Zagrebačkih cesta uklanjaju šutu i građevinski otpad
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
17.04.2020.
u 15:42

Predlažu da se zavod za obnovu Zagreba osnuje po uzoru na negdašnji Zavod za obnovu Dubrovnika, koji je bio osnovan nakon katastrofalnog potresa u tom gradu, da bude 55 posto u vlasništvu države i 45 posto vlasništvu grada i da mu na čelu bude stranački neovisni stručnjak, arhitekt i urbanist

Zakon za obnovu trebao bi se napraviti po uzoru na nekadašnji Zavod za obnovu Dubrovnika koji je bio osnovan nakon katastrofalnog potresa u tom gradu - da bude 55 posto u vlasništvu države i 45 posto vlasništvu grada i da mu na čelu bude stranački neovisni stručnjak, arhitekt i urbanist. Prijedlog je HSLS-a koji usto želi da se donese zakon o obnovi po hitnoj proceduri i osnutak zavoda za obnovu Zagreba.

Također predlažu osnutak zajedničkoga stručnog tijela koje će osmisliti i javnosti predložiti održiv model financiranja obnove metropole.

"Posljednjih dana svjedoci smo medijske invazije gradonačelnika Milana Bandića koji, nakon katastrofalne paralize u uklanjanju štete opasne za život, pokušava ostaviti dojam da drži konce u rukama te da zna i razumije kako valja upravljati obnovom porušenoga glavnog grada kojeg, u šestom mandatu, ostavlja u stanju Potemkinova sela", navode iz HSLS-a.

No, dodaju, dojam vara jer se obnovom ne može upravljati bez odgovarajućih zakona, a Bandić zakone namjerava, kako je sam rekao, čekati „ako treba dvije godine“.

"U međuvremenu, dok on „čeka“ dvije godine, torbari po gradu kupuju gdje što stignu, a onda će, u maniri „spontane eklektike“ graditi novi i još ljepši bijeli Zagreb grad dok je gradonačelnik „na čekanju“ Kako bi se paraliza sustava još više zakomplicirala, gradonačelnik je već počeo bez nadzora dijeliti donacijska sredstva preko lokalne samouprave, odnosno vijeća gradskih četvrti, a usporedno s tim sazvao je sastanak nekog „smokvin list savjeta" koji će u širokome „plenumskom“ formatu raspravljati o obnovi grada Zagreba, tako da „izgleda“ kao da ga savjetuju stručnjaci", upozoravaju HSLS-ovci.

Ključne riječi

Komentara 2

DA
DarthVader
20:13 17.04.2020.

Bojim se da je jako malo donacija. Od hrvatskih gradova i zupanija nije nitko donirao nista a kamoli pinku. Iz inozemstva isto nitko nista. Sramota.

KO
Kokoiduhovi
16:45 17.04.2020.

G. Maras, tko je i koliko donirao Gradu Zagrebu za sanaciju posljedica potresa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije