Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za ugroženu vrstu

Originalnije ne može: Ovog Božića svoje najmilije možete oduševiti jedinstvenim poklonom i pomoći prirodi

Bjeloglavi sup
Udruga Biom
17.12.2023.
u 14:49

Cilj donacijske kampanje je prikupljanje sredstava kojima će se podržati aktivnosti da se zaustavi stradanje ikonične vrste koja na Kvarnerskim otocima broji svega oko 125 parova

Jeste li razmišljali o tome da, osim svojim najmilijima, u uoči ovogodišnjih blagdana pripremite i poklon za- prirodu? Udruga BIOM, naime, pokrenula je božićnu kampanju prikupljanja donacija za spas bjeloglavih supova u Hrvatskoj.

Ekipa iz BIOM-a, zajedno s partnerima u europskom projektu LIFE SUPport planira oformiti volonterski tim koji će, u suradnji s Javnom ustanovom "Priroda", pojačati napore u pretraživanju mora za palim supovima na području Kvarnera. Dodatno će raditi na edukaciji ljudi vezano uz pravila ponašanja u blizini stijena i gnijezda supova.

Sredstva prikupljena donacijama koristit će se za financiranje navedenih aktivnosti. Više o kampanji i načinima doniranja možete saznati na web stranici Udruge te dati svoj doprinos zaštiti bjeloglavih supova u Hrvatskoj, a pri tome razveseliti svoje voljene drugačijim poklonom. Kampanja traje do srijede.

>>VEZANI ČLANCI: 

Godišnje 30 ptića supova ispadne iz gnijezda radi neiskustva, ali i zbog nesavjesnog ponašanja ljudi, te stoga često stradavaju od utapanja. Cilj donacijske kampanje je prikupljanje sredstava kojima će se podržati aktivnosti da se zaustavi stradanje ikonične vrste koja na Kvarnerskim otocima broji svega oko 125 parova.

-Ove godine ponudili smo ljubiteljima prirode i svima kojima je stalo do zdravog i uravnoteženog okoliša da u ime svojih najmilijih daruju prirodu i podrže zaštitu bjeloglavog supa u Hrvatskoj te poklone prigodnu božićnu čestitku osobi u čije ime daruju kaže voditeljica kampanje Paula Počanić Vovk iz BIOM-a.

Bjeloglavi sup je jedini preživjeli hrvatski strvinar, dragocjeni čistač u prirodi koji gnijezdi na morskim liticama. No, strme litice su postale zanimljive i pristupačne svima, a ljudske aktivnosti su sve bučnije, odnosno odvijaju se bliže gnijezdima, posebno ljeti, kada supovi podižu svoje mlade.  Zahvaljujući trudu lokalnih stanovnika i djelatnika Javne ustanova "Priroda", koja vodi Oporavilište za supove u mjestu Beli na otoku Cresu, mnogi mladi bjeloglavi supovi budu spašeni u dovoljno brzom roku.

>>VIDEO: Blagdanski prizori koji podsjećaju na pravu bit Božića: Žive jaslice možete vidjeti na Opatovini u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije