Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijatelji životinja:

'Opravdano odbijen prijedlog za urbano pčelarstvo, divlji oprašivači spašeni su od ugroze'

Bosiljevo: Iznadprosječno visoke temperature u veljači izmamile pčele
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
24.02.2023.
u 12:27

Udruga Prijatelji životinja podržala je Gradsku skupštinu Zagreba koja je odbila prijedlog dozvoljavanja urbanog pčelarstva u Zagrebu, a dali su i prijedlog kako pomoći oprašivačima u gradu

Udruga Prijatelji životinja pohvalila je odluku Gradske skupštine koja je odbila prijedlog da se dozvoli urbano pčelarstvo u Zagrebu, koje je u glavnom gradu desetljećima zabranjeno. Ističu kako urbano pčelarstvo "može dodatno ugroziti ionako siromašnu bioraznolikost te divlje pčele".

- Oprašivanje oko 90 posto biljnih vrsta i 75 posto poljoprivrednih usjeva u svijetu ovisi o pčelama i drugim oprašivačima, a u našem podneblju najvažniji oprašivači su kukci, ponajprije divlje pčele. No otprilike jedna od 10 vrsta pčela u Europi suočava se s izumiranjem, pri čemu su posebno ugrožene upravo divlje solitarne pčele, koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju voćaka i drugih kultiviranih biljaka i očuvanju biološke raznolikosti. Divlje solitarne pčele ugrožene su i zato što je većina inicijativa fokusirana na medonosne pčele, zbog čega je važno da u gradu Zagrebu ostane zabrana uzgoja pčela, i to bez iznimke – ističu u udruzi.

Problem je, napominju, u malom broj livada i cvijeća u gradovima koji su glavni izvor hrane za pčele i druge oprašivače. Glavni uzrok opadanju broja pčela u svijetu je uzgoj monokultura i nedostatak raznolikosti raslinja, a ne manjak pčelara i košnica, a za bioraznolikost treba saditi raslinje koje će privući oprašivače umjesto namjernog dovođenja uzgojenih pčela.

- Još jedna od opasnosti koja se javlja uzgojem pčela u gradovima je širenje zaraze s bolesnih na zdrave košnice. Osim toga, uzgoj pčela u gradu predstavlja za građane potencijalnu opasnost i zdravstvenu ugrozu. Ubod medonosne pčele otrovan je i opasan za ljude koji su na njega alergični. Za razliku od njih, divlje solitarne pčele poznate su po miroljubivosti, a pri eventualnom ubodu solitarna pčela ne umire, već žalac izvuče van te kod njih nisu zabilježeni slučajevi alergijske reakcije – pojašnjavaju u udruzi I prelažu postavljanje tzv. hotela za pčele, nastambi popunjenih s nekoliko vrsta rupičastog materijala koje oponašaju prirodno stanište kukaca, a na zelenim površinama treba povećati broj sadnica biljaka koje oprašivači vole. 

VIDEO Najezda pčela na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije