Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Oporba: Želimo "fizičku" sjednicu Skupštine i tražimo odgovore

Predsjednik Skupštine Drago Prgomet sazvao virtualnu sjednicu da bi zaštitio gradonačelnika Bandića od pitanja o potresu, sanaciji štete i zbrinjavanju građana, smatraju oporbenjaci
02. svibnja 2020. u 13:35 2 komentara 172 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Želimo "fizičku" sjednicu kako bi progovorili o problemima građana.

Poruka je to oporbenih stranaka u Gradskoj skupštini, čiji članovi tvrde da je predsjednik Skupštine Drago Prgomet sazvao virtualnu sjednicu da bi zaštitio gradonačelnika Bandića od oporbenih pitanja o potresu, sanaciji štete i zbrinjavanju građana.

- Predsjednik skupštine Drago Prgomet sazvao je virtualnu, odnosno online sjednicu pod vrlo neobičnim okolnostima. U trenutku kada se već sve mjere popuštaju, kada se u Hrvatskoj mogu održavati mise, na tim misama vjernici moraju biti udaljeni dva metra, a pojedini članovi domaćinstva i zajedno. Mi u našim klubovima smo čak i više od obitelji i apsolutno smo sigurni u to da se mora održati normalna sjednica - rekla je novinarima na press konferenciji predsjednica Glasa Anka Mrak - Taritaš te dodala da se ovakvim načinom sazivanja sjednice želi izbjeći da oporba razotkrije sve razmjere štete koju je svojom koalicijom gradonačelnik Bandić i HDZ učinio Zagrebu. Tog su stava i klub gradskih zastupnika SDP-a, Glasa, HSU-a, lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te nezavisni zastupnici. Jedan od njih, Renato Petek, rekao je da na on-line način neće moći komunicirati direktno s gradonačelnikom i gradskom upravom kako bi dobili sve odgovore. Upozorio je također da je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić tijekom pandemije koronavirusa dobio nove četiri godine mandata.

- Nakon što nije učinio ono što je potrebno pripremajući grad Zagreb i cijeli sustav deset godina, dobio je nagradne četiri godine i dodatne milijune iz gradskog proračuna kako bi to možda učinio bolje sljedeći puta. To je potpuno neprihvatljivo - naglasio je Petek. Gradski vijećnik SDP-a Zvane Brumnić upozorio je, pak, na poskupljenja Čistoće i Gradskih groblja.

 - I to su pitanja na koja gradonačelnik i Prgomet ne žele odgovoriti - dodao je. Zastupnik Zagreb je naš i predsjednik kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević istaknuo je da HDZ - ovi gradski zastupnici podržavaju izvješća gradske uprave o upravljanju nakon potresa, a da istovremeno glasaju protiv skupštinskog nadzora gradonečalnika nad trošenjem doniranog novca za potres.

- Na tom je računu skoro 20 milijuna kuna, Gradska skupština mora propisati svrhu svake imovine vrijednije od milijun kuna - kazao je Tomašević. Kada govorimo o potresu, zaključila je A. Mrak - Taritaš, za nečinjenje je jednako odgovoran i premijer Andrej Plenković te čitav HDZ

- Država je trebala preuzeti obnovu grada Zagreba, ali na to tako čvrsto žmire, prave se da potresa nije bilo - naglasila je A. Mrak Taritaš. Na njihove je prozivke odgovorio i sam gradonačelnik. On nema ništa protiv, rekao je, da se sjednica održi na stari način.

- Ja bez oporbe ne mogu i tužan sam jer se nećemo sastati. Nisam taj koji odlučuje o načinu sazivanja sjednice, to pitanje moralo bi se uputiti na Ministarstvo uprave i predsjednika Skupštine. Ja ću doći gdje god mi kažu, bilo da se nađe odgovarajuća dvorana ili da to bude na otvorenom, može i na trgu - rekao je Bandić i dodao da će se na on-line sjednicu javljati njegova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević, a on će biti "negdje u Sesvetama, gdje je korisniji građanima".

- Oporba će dobiti izvješća što smo sve radili posljednja dva mjeseca, dobit će elektronskom poštom i u papirnatom obliku, bit će sigurno 15 kila papira - rekao je Bandić.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Kokoiduhovi:

    I mi, građani Zagreba, tražimo fizičku sjednicu. Želimo da se postavljaju pitanja u svezi potresa, donacija Gradu Zagrebu, način i korisnika tih donacija, podjele građe. materijala, dosadašnjih troškova u svezi posljedica potresa...Želimo sve znati. I više od toga. Želimo račune.

  • Jednonogi.Brabonjak:

    Vidi Tomice, on to sve dobro zna, sve je utvrdio dugogodišnjim studiranjem