Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preko Youtube-a

Online tribinom i serijom predavanja Udruga invalida rada slavi 54 godine postojanja

Udruga invalida rada
Foto: Udruga invalida rada Zagreba
1/2
25.09.2020.
u 13:18

Tema Tribine je rasprava o mogućnosti postojanja jedinstvenog dokumenta o invaliditetu osobe koji bi bio primjenjiv u svim institucijama i javnim tijelima koja rješavaju pitanja vezana uz prava osoba s invaliditetom.

Virtualnom tribinom "Jedno rješenje za sve sisteme", Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) obilježit će u ponedjeljak 54. obljetnicu svog postojanja, sukladno epidemiološkim mjerama. Predsavanje će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Zbog svima dobro poznatih okolnosti u 2020. godini UIR Zagreba bila primorana otkazati planirana dvodnevna događanja povodom svoga dana koja je uključivala tribinu uz uz popratnu svečanu dodjelu nagrada, priznanja i zahvalnica članovima i institucijama, a potom i plesnu večer. No, s obzirom na činjenicu da se, od svog osnutka 1966. godine do današnjih dana, UIR Zagreba prometnula u prepoznatljivog zaštitnika prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom te bitnog inicijatora brojnih pozitivnih društenih promjena u korist spomenute populacije, a imajući na umu važnost teme, odlučila je nadići trenutne barijere objavom planiranih predavanja u video formatu, pa su tako Mira Pekeč-Knežević, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Leke Sokolaj izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada, pripremili su kratka izlaganja koja će u ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine biti virtualno objavljena na YouTube kanalu UIR Zagreba te na taj način besplatno dostupna svim zainteresiranim građanima. 

Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnatelja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pripremila je odgovore na postavljena joj pitanja, a koja je, za potrebe virtualne objave, pripremio savjetnik u UIR Zagreba, Joško Matić. Ovom prigodom zahvaljujemo svim sudionicima Tribine na prilagodbi novonastalim okolnostima i podjeli iskustava važnih za osobe s invaliditetom.

Tema Tribine je rasprava o mogućnosti postojanja jedinstvenog dokumenta o invaliditetu osobe koji bi bio primjenjiv u svim institucijama i javnim tijelima koja rješavaju pitanja vezana uz prava osoba s invaliditetom. Ujedno bi takav sustav umanjio velik broj vještačenja koje osoba s invaliditetom neizbježno treba proći na putu do rješenja svojih statusnih pitanja. 

- Temu Tribine, kao i sam dan UIR Zagreba, smatramo previše bitnim za velik broj osoba s invaliditetom da bi nas ograničenja javnih okupljanja pokolebala u našim planovima. Uostalom, osobe s invaliditetom čitav se život nose s raznim preprekama, bilo arhitektonskim, socijalnim ili nekim trećim te su primorane pronalaziti razne načine kako bi ih zaobišli u ostvarenju svojih planova i potreba. Sigurna sam da će virtualna Tribina polučiti interes i započeti širu društvenu raspravu o toj bitnoj temi – izjavila je predsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić, prigodom projekcije virtualne Tribine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije