Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI GRACIJE

One ne praštaju: Marina na motoru lovi prebrze vozače, Jelena zna cijelu Savicu, a Tena je interventna policajka

08.03.2017. Zagreb-Promocija knjige
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
09.03.2017.
u 12:45

Marina Krbavčić na motoru lovi prebrze vozače, Jelena Budimir svaki dan 15 km pređe biciklom, a Tena Marić je interventna policajka i ide uvijek u najžešće akcije

– Tata policajac, brat u vojsci, ja u policiji. Mama nije sretna jedino s peglanjem uniformi – govori 23-godišnja Tena Matić, Slavonka u redovima interventne policije Policijske uprave zagrebačke.

Njezin je posao posljednje tri godine, otkako je obukla odoru, osiguravanje prosvjeda, nogometnih utakmica, koncerata, odlazak na terene... Kad Dinamo igra u Splitu, zagrebačka interventna ide na jug s Bad Blue Boysima.

Stroga policajka Marina

– Odmah sam ušla u interventnu policiju. To sam baš željela – zadovoljno će ova djevojka podrijetlom iz Babine Grede.

Omjer žena i muškaraca u interventnoj jedinici policije PU zagrebačke je 1:25 pa je u jedinici tek dvanaest-trinaest djevojaka.

Marina Krbavčić jedina je policajka na motoru u Zagrebu. Ima 29 godina i radi u 2. postaji prometne policije: – Koliko znam, jedino još u Samoboru i Splitu radi u prometnoj policiji po jedna kolegica motoristica. Voljela bih da nas je više – kaže 29-godišnja Marina, policajka posljednje tri i pol godine, od čega je dvije na motoru.

U svom poslu uživa i govori da je to ono što je oduvijek željela raditi. Ljeti brzinu više kontrolira na autocesti, inače je u gradu. Znade se dogoditi da se prebrzi vozači iznenade kada ih zaustavi i skine kacigu:

– Prekršitelja ima dosta, ali ja nisam toliko stroga. Izričem i opomene, ali svatko onaj tko je zaslužio kaznu, dobije ju – govori policajka Marina.

I dok Marina “praši” na motoru, njezina 34-godišnja kolegica Jelena Budimir svakoga dana na policijskom biciklu prevali između 12 i 15 kilometara. Jelena je kontakt-policajka na Savici, kvartu u kojem je uglavnom svi znaju jer je na tom poslu već osam godina. Ova žena podrijetlom iz Ploča u policiji je od 2005. godine:

– Nastojim preventivno djelovati, no ako postoji razlog za policijskim postupanjem i ako moram nekoga sankcionirati, radim i to – kaže Jelena iz 8. postaje.

Sa zagrebačkim policajkama razgovarali smo jučer, na Dan žena, nakon što je u Ministarstvu unutarnjih poslova predstavljena knjiga Žene u policiji – rodni aspekti policijske prakse u Republici Hrvatskoj autorice Ive Balgač, policijske službenice za međunarodnu policijsku suradnju.

Manje pritužbi na policajke

Riječ je o istraživanju kojim se prvi put u nas otvara tema pitanja statusa žena u hrvatskoj policiji. Ranija istraživanja u svijetu pokazala su da žene policijskom sustavu donose brojne koristi jer su, naprimjer, kada rade sa ženama u paru, muškarci manje agresivni. Zatim, građani se manje žale na postupanje policajki nego policajaca, policajke su obrazovanije od policajaca i bolje su menadžerice, manje koriste sredstva prisile od muškaraca i manje se upuštaju u nedozvoljena ponašanja u i izvan službe. Svejedno, u sustavu ih je puno manje nego muškaraca.

>> Anđa je 'strah i trepet' Dugog Sela: uhvati li vas na gasu, nećete se izvući

>> MUP objavio da zapošljava 400 ljudi

Komentara 10

TC
toni_cobra
17:48 09.03.2017.

Jesam corav po prirodi ali, na biciklu NIGDJE ne vidim PREDNJE bijelo svjetlo. Zar to nije tehnicki neispravno vozilo (pa tako OSAM godina)???

HV
hvh
14:53 09.03.2017.

hrvati bi rekli sigurno hercegovci!

VV
Vražji Vrag
09:15 11.03.2017.

Nisu mogle naći nikakav drugi posao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije