Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

One ne praštaju: Marina na motoru lovi prebrze vozače, Jelena zna cijelu Savicu, a Tena je interventna policajka

Marina Krbavčić na motoru lovi prebrze vozače, Jelena Budimir svaki dan 15 km pređe biciklom, a Tena Marić je interventna policajka i ide uvijek u najžešće akcije
09. ožujka 2017. u 12:45 10 komentara 13064 prikaza
08.03.2017. Zagreb-Promocija knjige
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

– Tata policajac, brat u vojsci, ja u policiji. Mama nije sretna jedino s peglanjem uniformi – govori 23-godišnja Tena Matić, Slavonka u redovima interventne policije Policijske uprave zagrebačke.

Njezin je posao posljednje tri godine, otkako je obukla odoru, osiguravanje prosvjeda, nogometnih utakmica, koncerata, odlazak na terene... Kad Dinamo igra u Splitu, zagrebačka interventna ide na jug s Bad Blue Boysima.

Stroga policajka Marina

– Odmah sam ušla u interventnu policiju. To sam baš željela – zadovoljno će ova djevojka podrijetlom iz Babine Grede.

Omjer žena i muškaraca u interventnoj jedinici policije PU zagrebačke je 1:25 pa je u jedinici tek dvanaest-trinaest djevojaka.

Marina Krbavčić jedina je policajka na motoru u Zagrebu. Ima 29 godina i radi u 2. postaji prometne policije: – Koliko znam, jedino još u Samoboru i Splitu radi u prometnoj policiji po jedna kolegica motoristica. Voljela bih da nas je više – kaže 29-godišnja Marina, policajka posljednje tri i pol godine, od čega je dvije na motoru.

U svom poslu uživa i govori da je to ono što je oduvijek željela raditi. Ljeti brzinu više kontrolira na autocesti, inače je u gradu. Znade se dogoditi da se prebrzi vozači iznenade kada ih zaustavi i skine kacigu:

– Prekršitelja ima dosta, ali ja nisam toliko stroga. Izričem i opomene, ali svatko onaj tko je zaslužio kaznu, dobije ju – govori policajka Marina.

I dok Marina “praši” na motoru, njezina 34-godišnja kolegica Jelena Budimir svakoga dana na policijskom biciklu prevali između 12 i 15 kilometara. Jelena je kontakt-policajka na Savici, kvartu u kojem je uglavnom svi znaju jer je na tom poslu već osam godina. Ova žena podrijetlom iz Ploča u policiji je od 2005. godine:

Branimir Čolaković i policajka Marija Iličić SLUČAJ BEĆARAC Policajka: Branimir je sam pjevao, i to 'skini gaće pa mi se nag…', a ne 'priđi bliže' Andjelka Gavran Stroga policajka Anđa je 'strah i trepet' Dugog Sela: uhvati li vas na gasu, nećete se izvući

– Nastojim preventivno djelovati, no ako postoji razlog za policijskim postupanjem i ako moram nekoga sankcionirati, radim i to – kaže Jelena iz 8. postaje.

Sa zagrebačkim policajkama razgovarali smo jučer, na Dan žena, nakon što je u Ministarstvu unutarnjih poslova predstavljena knjiga Žene u policiji – rodni aspekti policijske prakse u Republici Hrvatskoj autorice Ive Balgač, policijske službenice za međunarodnu policijsku suradnju.

Manje pritužbi na policajke

Riječ je o istraživanju kojim se prvi put u nas otvara tema pitanja statusa žena u hrvatskoj policiji. Ranija istraživanja u svijetu pokazala su da žene policijskom sustavu donose brojne koristi jer su, naprimjer, kada rade sa ženama u paru, muškarci manje agresivni. Zatim, građani se manje žale na postupanje policajki nego policajaca, policajke su obrazovanije od policajaca i bolje su menadžerice, manje koriste sredstva prisile od muškaraca i manje se upuštaju u nedozvoljena ponašanja u i izvan službe. Svejedno, u sustavu ih je puno manje nego muškaraca.

>> Anđa je 'strah i trepet' Dugog Sela: uhvati li vas na gasu, nećete se izvući

>> MUP objavio da zapošljava 400 ljudi

Na šefovskim mjestima u MUP-u samo 438 žena

U Ministarstvu unutarnjih poslova zaposleno je 3618 policajki, odnosno 17,81 posto od ukupnog broja policijskih službenika su žene. Od tog broja na rukovodeća mjesta u policiji, izrazito dominantnom muškom sustavu, “zasjelo” je 438 žena. Što se pak tiče državnih službenika i namještenika koji rade u MUP-u, tu je više žena nego muškaraca. One čine 79,78 posto ukupnog broja državnih službenika i namještenika i ima ih 3900. No, od tog broja njih samo 46 je na rukovodećim radnim mjestima državnih službenika koji rade unutar MUP-a.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • toni_cobra:

    Jesam corav po prirodi ali, na biciklu NIGDJE ne vidim PREDNJE bijelo svjetlo. Zar to nije tehnicki neispravno vozilo (pa tako OSAM godina)???

  • hvh:

    hrvati bi rekli sigurno hercegovci!

  • Vražji Vrag:

    Nisu mogle naći nikakav drugi posao...