Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

"Oluja u minijaturi" 
i za mlađe generacije

Tenkovi, vojni helikopteri, MiG-ovi 
i vojnici potpuno su autentični. Izložba je otvorena do 11. studenog, a makete prate filmovi te radionice
20. listopada 2012. u 12:00 3 komentara 28 prikaza
'18.10.2012., Zagreb - Izlozba maketa, diorama i vinjeta s popratnim sadrzajima na temu Domovinskoga rata Oluja u minijaturi otvorena je u Tehnickom muzeju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/7

Nakon svojevrsnog debija u Kninu prije dvije godine, izložba maketa, diorama i vinjeta koje tematiziraju Domovinski rat prekjučer je postavljena i u Tehničkom muzeju. “Oluja u minijaturi” okupila je 18 zaljubljenika u maketarstvo koji su izložbom, prije svega, Domovinski rat željeli približiti mlađim generacijama.

– Maketarstvo kao hobi vrlo je zanimljivo, a ako pritom može i educirati, to je dodatan plus – objasnio je autor izložbe Tihomir Bregar na kojoj je izloženo trideset i šest maketa. Na prvoj izložbi, koja je u Kninu postavljena za petnaestu godišnjicu Oluje, bilo je dvadeset i pet maketa koje su simbolično predstavljale 25 polja hrvatskoga grba.

– Ideja je bila ponoviti prvotnu izložbu, ali je i dopuniti novim izlošcima. Autori su iz svih dijelova Hrvatske te je, zapravo, svaki izložak autentičan – rekao je Bregar te dodao kako su tenkovi, vojni helikopteri, MiG-ovi te sami vojnici napravljeni prema autentičnim fotografijama ili prema onome što su autori sami vidjeli, odnosno doživjeli u ratu. Koliko im je vremena potrebno da izrade jedno vozilo, autorima je teško procijeniti.

– Ovisi o kakvoj je maketi riječ, ali ono što je dosta usporavalo rad jest to što se većina oklopnih vozila u Domovinskom ratu improvizirala te nismo mogli pronaći gotove dijelove za njih, nego smo ih morali izrađivati – objasnio je autor izložbe. “Oluja” će trajati do 11. studenog, a osim maketa, posjetitelji će moći vidjeti i filmove o ratu, čuti razna predavanja te sudjelovati na radionicama maketarstva.

>> Izložba maketa "Oluja u minijaturi"

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  A ruski front?

 • karambita:

  A kad ce biti izlozba faca koje su opljackale Hrvatsku....da djeca i to vide

 • Avatar kajbumscak
  kajbumscak:

  A zakaj na slikama nema Čedoždera? Meni je to najdraži eksponat na izložbi :)