Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

"Oluja u minijaturi" 
i za mlađe generacije

'18.10.2012., Zagreb - Izlozba maketa, diorama i vinjeta s popratnim sadrzajima na temu Domovinskoga rata Oluja u minijaturi otvorena je u Tehnickom muzeju.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/7
Autor
Mateja Šobak/VLM
20.10.2012.
u 12:00

Tenkovi, vojni helikopteri, MiG-ovi 
i vojnici potpuno su autentični. Izložba je otvorena do 11. studenog, a makete prate filmovi te radionice

Nakon svojevrsnog debija u Kninu prije dvije godine, izložba maketa, diorama i vinjeta koje tematiziraju Domovinski rat prekjučer je postavljena i u Tehničkom muzeju. “Oluja u minijaturi” okupila je 18 zaljubljenika u maketarstvo koji su izložbom, prije svega, Domovinski rat željeli približiti mlađim generacijama.

– Maketarstvo kao hobi vrlo je zanimljivo, a ako pritom može i educirati, to je dodatan plus – objasnio je autor izložbe Tihomir Bregar na kojoj je izloženo trideset i šest maketa. Na prvoj izložbi, koja je u Kninu postavljena za petnaestu godišnjicu Oluje, bilo je dvadeset i pet maketa koje su simbolično predstavljale 25 polja hrvatskoga grba.

– Ideja je bila ponoviti prvotnu izložbu, ali je i dopuniti novim izlošcima. Autori su iz svih dijelova Hrvatske te je, zapravo, svaki izložak autentičan – rekao je Bregar te dodao kako su tenkovi, vojni helikopteri, MiG-ovi te sami vojnici napravljeni prema autentičnim fotografijama ili prema onome što su autori sami vidjeli, odnosno doživjeli u ratu. Koliko im je vremena potrebno da izrade jedno vozilo, autorima je teško procijeniti.

– Ovisi o kakvoj je maketi riječ, ali ono što je dosta usporavalo rad jest to što se većina oklopnih vozila u Domovinskom ratu improvizirala te nismo mogli pronaći gotove dijelove za njih, nego smo ih morali izrađivati – objasnio je autor izložbe. “Oluja” će trajati do 11. studenog, a osim maketa, posjetitelji će moći vidjeti i filmove o ratu, čuti razna predavanja te sudjelovati na radionicama maketarstva.

>> Izložba maketa "Oluja u minijaturi"

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
13:45 20.10.2012.

A ruski front?

KA
karambita
11:27 21.10.2012.

A kad ce biti izlozba faca koje su opljackale Hrvatsku....da djeca i to vide

Avatar kajbumscak
kajbumscak
23:47 22.10.2012.

A zakaj na slikama nema Čedoždera? Meni je to najdraži eksponat na izložbi :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije