Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto je zapelo u Oktogonu?

Vitraji na kupoli u puno su lošijem stanju nego što je procijenjeno

Radovi u Oktogonu
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/8
08.11.2017.
u 11:25

Prolaz će se obnavljati dulje od predviđenih 12 mjeseci jer tek nakon što se utvrde sva oštećenja znat će se koliko će trajati radovi

Vitraji centralne kupole Oktogona u puno su lošijem stanju nego što su restauratori procijenili na početku radova. Zato je zapela obnova prolaza između Cvjetnog trga i Ilice, o čemu je Večernji list pisao prošli tjedan, stoji u odgovoru iz gradske uprave koji je napokon stigao. U njemu su dali naslutiti i da je upitno trajanje radova koji su počeli u travnju, a trebali su završiti za 12 mjeseci.

Sa skela bolje proučili

– Vremensko razdoblje za izvođenje radova moći će se planirati tek nakon što se utvrde sva oštećenja i način obnove – ističe Dinko Bilić, pročelnik Ureda za izgradnju. Pravo stanje vitraja kupole stručnjaci su utvrdili tek nakon što su postavljene skele, kada su kupolu mogli bolje proučiti.

– Na temelju detaljno utvrđenog stanja vitraja centralne kupole izradit će se finalni prijedlog obnove koji će predvidjeti sanaciju prema stvarnoj situaciji. U tijeku je snimanje svakog pojedinog segmenta vitraja, što provode licencirani restauratori i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode – ističe Bilić.

Koče ih replike ploča

Dosad je, dodaje, saniran ostakljeni krov iznad središnje kupole, a u završnoj su fazi radovi na njegovu dijelu iznad prolaza prema Cvjetnom trgu. Skinute su oštećene oslikane staklene ploče i odvezene u radionicu kako bi se izradile istovjetne za ponovnu ugradnju. Činjenica da se takve ploče više ne izrađuju dodatno koče obnovu, s obzirom na to da se moraju izraditi replike koje odgovaraju izvornoj zamisli arhitekta Josipa pl. Vancaša iz 1899. godine.     

Komentara 2

DU
Deleted user
13:43 08.11.2017.

Ili se opet treba dodatno zaraditi jer je cijena bila premala samo da se dobije obnova pa se cijena diže i diže.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:05 08.11.2017.

Već viđeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije