Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

Oko ovog zagrebačkog spomenika slažu se i 'lijevi' i 'desni': Mislite li da bi ulaz trebao biti besplatan?

Panorama Zagreba s Borongajskog nebodera
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/9
20.03.2024.
u 12:27

Iz Parka prirode kažu da za sada nije bilo traženja da se do spomenika ulazi bez ulaznice koja inače stoji 10 eura

Zagrepčani mu se uglavnom dive iz daljine, a jedan od razloga zašto slavni Medvedgrad ne posjećuje više ljudi možebitno leži u njegovoj cijeni. Ulaznica za  Medvedgrad, a onda i za Oltar domovine košta 10 eura. Kako piše Zagreb Info, Grad Zagreb ne upravlja ovim područjem, već Park prirode Medvednica iz kojeg su poručili kako Medvedgrad od administracije bivšeg predsjednika Stjepana Mesića više nije protokolarno mjesto, stoga je Oltar Domovine sada skulptura akademskog kipara Kuzme Kovačića te službeno nije mjesto odavanja pijeteta.

Iz Parka prirode kažu da za sada nije bilo traženja da se do spomenika ulazi bez ulaznice, no svake godine najave im se različiti dionici poput braniteljskih udruga i nekih političkih stranaka kojima se za polaganje vijenaca i dolazak do spomenika osigurava ulaz bez naplate. O ukidanju naplate na Medvedgrad se ne razmišlja, on je preuređen u centar za posjetitelje većim dijelom sredstvima EU i treba biti samoodrživ; unutar centra su u tri zgrade izložbeni postavi, a u cijeni ulaznice moguće je dobiti i vođeni obilazak, zaključuju. 

Marina Ivandić, predsjednica Kluba zastupnika Možemo u Gradskoj skupštini smatra da bi ulaz na Oltar domovine trebao biti besplatan, odnosno da sva povijesno-kulturna mjesta budu dostupna široj javnosti. Trpimir Goluža, nestranački zastupnik u Gradskoj skupštini iz Kluba Mosta kaže da je Oltar domovine nepravedno zapostavljen spomenik kojem treba dati na važnosti i kojeg treba "otvoriti" javnosti i staviti ga u njegovu prvotnu namjenu, odavanja poštovanja hrvatskoj domovini.

-Za početak revitalizacije tog spomen obilježja, u trajanju od dvije do tri godine, podržavam ideju slobodnog ulaza za organizirane skupine posjetitelja školske dobi i simboličnu naplatu ulaznica za sve ostale posjetitelje. Nakon proteka tog vremena i nakon upotpunjavanja ukupne ponude posjeta spomeniku s obilaskom dijela Parka prirode Medvednica u potpunosti bih komercijalizirao program tog razgledavanja uz prihvatljivu i razumnu cijenu ulaznica čiji bi kompletan prihod bio namjenski usmjeren održavanju spomen područja- poručio je Goluža za Zagreb Info. 

Panorama Zagreba s Borongajskog nebodera
1/9

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić smatra da postoji rješenje kako da se naplata uvede u ostalom dijelu Medvedgrada, a da se omogući besplatan pristup Oltaru domovine. On je, dodaje, napravljen sa svrhom, da se na njega polažu vijenci i da ima javnu namjenu, a to znači otvoreno za javnost. Za Oltar domovine bi trebalo osmisliti rješenje za besplatan pristup bez ulaska u krug Medvedgrada, smatra Bernardić.

Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini također smatra da bi ulaz na Oltar domovine trebao biti slobodan, odnosno da se ne bi trebale naplaćivati ulaznice. V.d. predsjednika zagrebačke organizacije SDP Branko Kolarić smatra da Oltar domovine treba biti besplatan za ljude koji žele komemorirati ili odati počast.

VIDEO: Milanović šokirao naciju, Ustavni sud zaprijetio i poništenjem izbora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije